Palinca de pruna va fi la mare pret anul acesta. Din cauza inghetului din primavara, multi pruni au ramas fara rod. Fructele care s-au facut totusi s-au copt pe seceta, asa ca licoarea va fi una aparte, mai dulce dar si mai scumpa.
Situatia este valabila si in cazul dulceturilor.
Cornel Mihele a mostenit de la bunicul sau o livada si o palincarie in satul Bucium din Bihor. Anul acesta, insa, prunii au fost loviti de inghet, asa ca a fost nevoit sa cumpere fructe de la un vecin.
Cornel Mihele, producator de palinca: “Care s-au facut sunt foarte frumoase si bine dezvoltate, de aceea iese si o palinca foarte buna in zona noastra. Cand se coc asa, mai pe secetacantitatea de palinca este de calitate foarte buna, aromata si are un gust foarte bun.”
Palincaria este jos, in sat. Cazanele nu au fost inca montate dar mai este timp. In mod normal, omul face cam 700-800 de litri de palinca in fiecare an insa la toamna, va fierbe mai putin de jumatate. Un litru de palinca de pruna se vinde de la 25 de lei in sus.
Si in judetul Buzau, productia de prune este mica dupa primavara capricioasa.
Petre Grivu director Statiunea de Cercetare Pomicola Istrita: “Din pacate si la specia prun productia din acest an este mult diminuata datorita inghetului din primavara. Daca anul trecut vorbeam de o productie medie de 15 tone la hectar, anul acesta cam circa 5-6 tone vom obtine dar speram sa recuperam o parte din pierderile cantitative printr-o calitate deosebita a fructelor.”
De altfel, in cele mai multe zone din tara sunt probleme mai putin la Ciresoaia, in judetul Bistrita-Nasaud.
Bala Tamas, pomicultor: “Anul acesta, prunele noastre sunt extraodinar de frumoase. Uitati ce productie mare si prunele, fructele, sunt foarte mari.”
Cum cererea o sa fie mare fructele care in mod normal se vindeau cu un leu kilogramul vor costa dublu.
Pomicultorii vor face din prune nu doar palinca ci si magiunul atat de apreciat de turisti. Gospodinele spun ca cel mai bun este pus in valoare de un praf de scortisoara.
Vezi video pe StirileProTV.ro!