Vi s-a intampat sa va treziti cu dureri de dinti sau musculare si sa luati primul medicament antiinflamator care v-a iesit in cale? Ei bine, aceasta este doar una dintre greselile pe care multi dintre noi le facem, fara sa constientizam cat ne afecteaza sanatatea.
Iata care sunt cele mai intalnite greseli de sanatate pe care nu stiti ca le faceti si cateva trucuri prin care le puteti evita:
1. Luati medicamente expirate
Deseori avem obiceiul de a scoate medicamentele din ambalajele originale, pentru a fi mai usor de depozitat sau pentru a le avea mereu la indemana. Insa acest lucru poate fi foarte periculos. In cel mai fericit caz, efectul medicamentelor poate fi mult redus fata de normal, insa exista situatii in care pot aparea efecte adverse destul de serioase.
Pentru a evita aceasta greseala, este bine sa faceti ordine in locul unde tineti medicamentele si sa le aruncati pe cele care au expirat.
2. Depozitati gresit medicamentele
Multi oameni isi depoziteaza medicamentele in dulapul din baie, fara sa stie ca acesta este unul ditre cele mai nepotrivite locuri din casa. Caldura, aburul si umezeala din incapere pot contribui la deteriorarea ingredientelor active din medicamente, facandu-le mai putin eficiente.
Pentru a fi depozitate in mod corect este indicat sa cititi prospectul pentru fiecare medicament in parte si sa le tineti departe de copii sau animale de companie.
3. Va clatiti gura cu apa dupa ce va spalati pe dinti
Curatarea dintilor de doua ori pe zi ajuta la mentinerea sanatatii lor si la prevenirea bolilor gingivale, insa clatirea cu apa imediat dupa spalatul pe dinti face periatul mai putin eficient. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa indeparteaza concentratia de flor din pasta de dinti si reduce efectele acesteia. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care obisnuiti sa folositi apa de gura. Este recomandat sa asteptati cel putin 30 de minute dupa periere, fara sa mancati sau sa beti apa si apoi sa folositi apa de gura.
4. Folositi linguri de bucatarie pentru dozarea medicamentelor
Cu toate ca pare ustensila ideala pentru dozarea medicamentelor, lingura de bucatarie nu permite masurarea exacta a cantitatilor. De aceea, specialistii recomanda folosirea pipetelor sau seringilor.
5. Uitati sa va luati medicamentele
Cu toate ca nu este intotdeauna o problema majora, in cazul unor medicamente poate reprezenta un risc. De exemplu, in cazul antibioticelor, administrarea gresita poate conduce la revenirea infectiei. Pentru a evita aceasta problema este indicat sa folositi o alarma sau o aplicatie mobila care sa va aminteasca sa le luati.
Gallery