ß
Departe de orasele aglomerate, pitite intre dealuri, case care te duc cu gandul la povesti, dar mai ales salvate de oameni cu suflet, isi asteapta oaspetii.
In muntii Apuseni, in Valea Verde, la peste 900 de metri altitudine, un profesor de istorie a luat hotararea sa lupte pentru locuintele traditionale motesti. Iar in Maramures, doi soti au amenajat un mic paradis, facut doar din casute condamnate sa ajunga lemne de foc.
In urma cu 18 ani, profesorul Ioan Sicoe a vazut cum, sub ochii lui, casele motilor ajung incet dar sigur niste darapanaturi.
Ioan Sicoe: "In fiecare an si vedeam cum se degradeaza, m-am reintors, am reabilitat doua-trei cladiri care sunt ale mele si au inceput sa vina turistii si cei care au fost plecati de aici au inceput sa isi reabiliteze casele."
Asa au aparut din ce in ce mai multi oaspeti de la an la an.
Si in Maramures, doi oameni cu suflet urias au decis ca nu vor sa lase bijuteriile de case traditionale sa ajunga lemne pe foc. Au luat cinci locuinte din diferite localitati si le-a trasnportat bucata cu bucata in satul Razoare.
Viorel Coroian, proprietarul caselor: "Aici am 5 case pe care am reusit sa le salvez de la distrugere si sa le restaurez si sa pastrez arhitectura. A fost greu la inceput. Casele sunt din aceasta regiune. Avem casa lui lelea Anica de la Preluca, casa lui Karol de la Salnit."
Cei doi soti au investit 50 de mii de euro in restaurarea casutelor, pe un teren de 3 hectare unde au amenajat un mic sat numai pentru turisti.
"Turistii care ne viziteaza sunt fascinati de obiectele gasite in aceste casute. Obiecte pe care nu prea au unde sa le vada si nu sunt persoane dispuse sa le spuna povestea acestor obiecte."
Pentru o zi de cazare cu mic dejun si cina musafirii platesc cate 150 lei.