Arta stradala e in centrul atentiei, zilele acestea, la Sibiu. 30 de artisti, romani si straini, au ocazia sa transforme zidurile din oras in opere de mari dimensiuni, la a treia editie a festivalului international pentru aceasta forma de arta.
Pana duminica, sute de metri patrati vor fi acoperiti cu desene si picturi murale.
Zidurile goale si gri din opt scoli de cartier, din Sibiu, sunt acum la dispozitia artistilor. Urka are 33 de ani si a venit din Italia ca sa coloreze povesti cu spray-uri. Face asta de 20 de ani.
"Desenez un fermier urias care uda un ghiveci, dar in loc de o planta e un telefon smart si cum aici e un liceu pedagogic, vreau sa le spun copiilor ca exista o viata reala, care nu e in telefon", isi kdescrie opera.
Desenele se extind insa si spre blocurile din vecinatate. Aici, artistul roman, Alex Ciubotariu, care are numele de scena Pisica Patrata, vrea sa le aminteasca oamenilor de puterea imbratisarii.
"Sunt preocuparile mele din ultima vreme legate de familie, de oameni, de apropieri si intrepatrunderi, de relatile dintre ei", spune Alexandru.
In total, 30 de artisti, din tara si din strainatate, dau viata peretilor cenusii din oras.
Ocu, artista: "Ne bucuram ca se fac cat mai multe festivaluri in Romania, pe zona de steet art si lumea incepe sa inteleaga si sa accepte fenomenul. E foarte fain sa stii ca poti inspira niste copii."
Kero, artist: "Vizavi e un alt domn care a venit si a dat mana, ne-a felicitat si a zis: 'Ba super tare!'. Adica pentru mine o satisfactie mai mare. Daca faci pe cineva de 60 de ani sa aprecieze chestia asta, street art, mi se pare ca ai reusit ceva."
Primele graffiti-uri au aparut in anii '20, cand erau facute ilegal de gastile din New York. Fenomenul a prins rapid amploare, iar 50 de ani mai tarziu, desenele stradale au intrat in randul artei contemporane.
Andrei Oltean, organizator SISAF 2017: "A pornit in underground, dupa care lumea si-a dat seama ca este un mod de a te exprima si a urcat incet incet din undergroud. Tema din acesta an este o tema destul de larga: de la 1 la 9, de la A la Z, love, like si smile."
Festivalul International de Arta Stradala din Sibiu a ajuns la a 3-a editie.