Este anul caiselor spun producatorii romani, care n-au mai avut livezile atat de incarcate de multa vreme. productia mare a fost obtinuta dupa ce pomicultorii au altoit pomii cu pruni, piersici si zarzari.
Astfel, fructele au devenit mai rezistente la capriciile vremii, iar unele s-au copt mai devreme. Problema o reprezinta insa gustul. Unele caise, care sunt acum in piete, sunt din soiuri aduse din strainatate.
In livezile de la Vintu de Jos, in judetul Alba, caisii sunt plini de fructe mari si carnoase. Frigul din primavara nu a afectat pomii iar gospodarii spun ca productia este uriasa. Dintr-un singur cais vor culege si 10 kilograme de fructe - aproape dublu fata de anul trecut.
S-a ajuns in aceasta situatie in urma incrucisarilor cu un soi din Ungaria dar si cu zarzari, piersici si pruni autohtoni.
In livezile celor care au folosit caisi din alte tari fructele sunt aproape coapte. Nu este si cazul caiselor noastre.
Fructele vor ajunge in piata cu 5 - 6 lei kilogramul.
Sursa: Stirile ProTV