• PRO TV
  • Romanii recultiva o planta la care, in trecut, eram exportatori europeni. Profitul, de 4 ori mai mare ca la grau

Romanii recultiva o planta la care, in trecut, eram exportatori europeni. Profitul, de 4 ori mai mare ca la grau

Romanii recultiva o planta la care, in trecut, eram exportatori europeni. Profitul, de 4 ori mai mare ca la grau

Romanii au inceput sa cultive din nou o planta la care, in trecut, eram principalii exportatori din Europa.

Vorbim despre canepa - din care se pot valorifica semintele, frunzele, dar si tulpina.

In Romania, s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare, dovada ca exista cerere. Canepa, aduce un profit mai bun decat graul sau rapita, asa ca agricultorii si-au marit suprafetele cultivate.

Daca in 2012, in Timis, mai existau doar cinci hectare cultivate cu canepa, acum sunt peste 230. Asta pentru ca in ultima vreme in Romania s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare. Un agricultor din Jimbolia si-a triplat suprafata de canepa cultivata fata de anul trecut, pentru ca, in comparatie cu alte culturi, profitul este mai bun.

"In contextul pretului foarte slab al graului, ea a devenit si este interesanta. Profitul pentru un hectar de canepa anul trecut a fost la 840 de euro pe hectar, in timp ce graul abia s-a ridicat la 200 de euro.", spune Tiberiu Kasai, agricultor.

Un kilogram de seminte canepa variaza intre 30 si 60 de lei, in comparatie cu graul, care este sub un leu. Canepa este singura planta de cultura din care se pot valorifica semintele, tulpinile, dar si frunzele.

La Salonta, in judetul Bihor, exista una dintre cele mai performate fabrici de produse din seminte de canepa. Aici se produc ulei de canepa, seminte decorticate, pudra proteica si batoane de seminte, capsule de ulei, dar si o lotiune de corp. Canepa este cultivata si in Oradea.

Sursa: Stirile ProTV

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni