ß
  • PRO TV
  • 6 delicatese exotice pe care putini au curajul sa le consume

6 delicatese exotice pe care putini au curajul sa le consume

6 delicatese exotice pe care putini au curajul sa le consume

Daca te numeri printre pasionatii de calatorii, cu siguranta ai avut ocazia sa degusti sau macar sa vezi cum arata unele dintre delicatesele exotice prezentate mai jos.

Fie ca este vorba despre un city break sau despre o vacanta prelungita, atunci cand descoperi locuri noi e imposibil sa nu incerci si cateva dintre preparatele specifice. In majoritatea cazurilor, poti avea parte de experiente interesante, insa sunt si situatii in care degustarea unor mancaruri exotice poate fi periculoasa. 

Cei de la Bright Side au realizat o lista de preparate pe care nu multi au curajul sa le consume. 

1. Fugu - considerat cel mai periculos, dar si cel mai gustos peste. 

Peste Fugu poate fi intalnit in largul costei Australiei, Chinei de Sud, insulelor Pacificului si Japoniei de Nord. Desi este o specie de peste care contine o doza letala de otrava, Fugu este considerat si un preparat de lux in restaurantele din Japonia. 

Prin gatire, substanta otravitoare se diminueaza, insa cei care au mancat acest peste spun ca, dupa degustarea lui, simt cum limba le amorteste. 

In plus, doar chefii specializati, care au participat la numeroase training-uri, au dreptul sa pepare pestele Fugu.


2. Carambola 

Carambola sau fructul stea este o aparitie exotica pe care merita sa o testezi la gust. Este apreciat pentru ca are putine calorii si multi antioxidanti, pentru aroma sa si pentru ca are o aparitie spectaculoasa in orice preparat sau decor. 

Cu toate ca are anumite beneficii pentru sanatate, nu este recomandat sa consumi mai mult de cateva bucatele de carambola. Acest fruct exotic contine acid oxalic si poate fi daunator pentru persoanele care sufere de afectiuni renale.


3. Escamoles - Oua de furnici 

Originare din Mexic, escamoles - ouale de furnici - sunt considerate adevarate delicatese. Apartinand furnicii gigant Liometopum , aceste oua sunt depuse la radacina platelor de agave sau maguey. Colectarea lor este o activitate periculoasa deoarece aceste furnici sunt veninoase.  

Conform celor de la Bright Side, escamoles reprezinta un preparat cu o textura precum branza cottage si un gust care ne duce cu gandul la untul de arahide. 

 


4. Manioc (cassava) este cunoscut si sub numele de cartoful continentului negru, Africa. Radacinile sale sunt foarte bogate in hidrati de carbon, in principal amidon. 

Maniocul poate fi folosit ca baza pentru sosuri, umplutura/crema pentru deserturi sau garnitura pentru felurile principale care contin carne. 

In ciuda nutrientilor pe care ii contine, maniocul poate fi daunator daca nu este gatit corect. Otravirea cu manioc poate duce la paralizie irecuperabila.


5. Rambutan

Provine din Malaezia si, in ciuda aspectului exterior bizar, este fruct foarte moale si dulce, asemanantor cu litchi. Gustul seamana cu cel al strugurilor. Poate fi inclus in salate exotice si cocktailuri. Se gaseste in Asia, Australia si tarile din America Centrala.

Este recomandat ca rambutanul sa fie consumat cu moderatie deoarece poate produce alergii si chiar diaree. Pentru a evita neplacerile, indicat este ca nu mananci mai mult de 4-5 fructe de rambutan la o masa. 


6. Casu Marzu, cea mai periculoasa branza din lume

Casu Marzu, care in italiana se numeste "formaggio marcio", este o specialitate din Sardinia, foarte apreciata de italieni. Insa comercializarea sa in magazine este interzisa atat in Italia, cat si in restul Europei. 

Insa branza devine buna de consum cand este trecuta demult de starea de fermentare si intra deja in stare de descompunere.

Localnicii o mananca doar daca larvele din ea sunt vii. Daca sunt moarte, inseamna ca branza s-a stricat si este prea toxica pentru consum.Pentru ca are mii de larve vii in ea, branza Casu Marzu este considerata periculoasa pentru organism, motiv pentru care Uniunea Europeana a si interzis-o.

Riscul este cel de infectare intestinala cu larve care, daca nu sunt distruse de stomac, pot sa se instaleze in intestine si sa creeze leziuni serioase. In ciuda avertizarilor legate de sanatate, localnicii din Sardinia o savureaza din plin si sustin ca au facut asta de sute de ani, fara sa aiba probleme. Ba ma mult, o mananca la ocazii speciale, precum nunti si aniversari, scrie Foodstory.stirileprotv.ro.



Sursa FOTO: Instagram/Istock Photo

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni