E freamat mare la Nasaud, unde oamenii se pregatesc sa intre in Cartea Recordurilor.
De ziua costumului popular, peste 10 mii de persoane vor incerca sa doboare nu unul, ci doua recorduri - cel mai mare dans romanesc incins vreodata si cei mai multi oameni imbracati in port popular.
Oficialii de la Guiness Book au impus reguli clare de participare: nimeni nu intra in hora fara costum national.
Asa ca, se lucreaza intens, ca toti doritorii sa aiba tinuta gata pana in weekend, la marele eveniment.
Tara Nasaudului este recunoscuta pentru traditiile frumoase, pe care nu le-a dat uitarii. Aici, localnicii inca mai au lazile de zestre in care pastreaza cu sfintenie costumele traditionale mostenite de la bunici. Iata si motivul pentru care Virginia Linul, mester popular, s-a gandit sa inregistreze un record: cei mai multi oameni imbracati in costum popular! Si mizeaza pe mai bine de 10 mii de persoane.
Virginia Linul, mester popular: "Suntem si falosi un pic si am vrut sa aratam lumii ce lucruri minunate avem, cata diversitate avem in costumul popular."
Anul trecut, la eveniment, reprezentantii Guiness Book nu au putut sa ajunga, asa ca organizatorii le-au trimis filmarea. In weekend, insa, vor fi prezenti si au propus sa fie omologat si un alt record: cel mai mare dans romanesc.
Virginia Linul - mester popular: "In momentul in care au vazut filmarile au zis da, intr-adevar aveti cu ce sa intrati in Cartea Recordurilor."
Virginia Linul - mester popular: "Lucrez pentru sa se imbrace caluserii, sa fie cei mai frumosi cu canaci, cu clopotei si sa-i puna la picioare sa sune sa se auda de departe. Au venit din toate partile sa isi ia costum."
Cumparator: "Imi doresc pentru ca am fost si anul trecut, nu am avut niciodata un costum intreg popular traditional."
Regulile impuse de cei de la Guiness Book sunt stricte si se refera la tinuta, astfel ca toti cei care vor sa participe la acest record vor trebui sa poarte costum traditional care va fi verificat la intrare. Nu veti avea voie sa aveti la dumneavoastra pungi de plastic sau altfel de posete decat traditionala traistuta.
Desi se accepta costume din orice zona a tarii, femeile trebuie sa poarte ie cu motive populare, poale, zadii si pantofi, care sa nu fie insa de lac. Barbatii e musai sa aiba camasa cu elemente traditionale si brau, iar pantalonii sa fie albi sau negri.