Parada tinerilor imbracati in costume traditionale sasesti, pe cai impodobiti cu flori si zurgalai, a atras mii de turisti fermecati de atmosfera din localitatea Bod, judetul Brasov, unde s-a tinut festivalului florilor.
Traditie specific saseasca, a fost data uitarii in Romania in anii '90, odata cu plecarea sasilor in Germania. Anul acesta insa, organizatorii au vrut sa readuca in inimile oamenilor bucuria celei mai colorate luni de primavara: Florar.
Festivalul a fost deschis de fanfara saseasca, urmata de care impodobite cu flori multicolore si masini de epoca. Flacaii din sat calare pe armasari negri, impodobiti de ciucuri si zurgalai, le-au facut ochi dulci fetelor nemaritate.
In aplauzele turistilor, copiii au prezentat porturile populare ale sasilor, romanilor si maghiarilor.
Turist: "Am aflat ca e prima data cand se reorganizeaza si am venit special din Bucuresti. Am dormit sambata noaptea langa Olt, imi place ca se reinvie traditiile"
Micuta Lara Maria, nascuta intr-o familie de sasi, a fost vedeta paradei copiilor.
Brendorfer Emeric, tatal Larei Maria: "Noi ca parinti suntem foarte mandri de acest lucru, mai ales ca fata reinvie aceasta traditie care dateaza de foarte multa vreme. Imi amintesc de momentele astea cand eram copii si mergeam cu fanfara prin sat"
Blumen fest nu marcheaza doar venirea primaverii. Este si sarbatoarea dragostei. In trecut, fetele nemaritate impreuna cu mamele lor coseau palarii cu o multime de flori, iar primavara le daruiau baietilor pe care ii iubeau. Povestea de dragoste, tinuta ascunsa pana la sosirea primaverii , era in sfarsit prezentata comunitatii.
Batran: "Cam din '50 amandoi suntem. Toata ziua ne spunem: sotia mea draga, te iubesc, -si eu pe tine- ca de-aia suntem de o seama, de aia ne am cautat unu pe celalalt. Sa fim buni, sa avem rabdare"
Parada s-a incheiat cu o petrecere campeneasca strasnica si bucate savuroase: bulz, tocana de oaie si ciorba de mere, specific saseasca.