ß
Elena Lasconi, corespondent stirile Pro TV, a pregatit in aceasta duminica, de la ora 18:00, o editie Romania, te iubesc! dedicata campaniei Dependenta Romaniei- Alcoolismul, boala din pahar, in care le va arata pe larg telespectatorilor povestile celor care lupta cu aceasta boala.
Toate datele arata ca Romania are o problema extrem de mare in ceea ce priveste consumul excesiv de alcool si statul nu face nimic pentru oamenii care sufera de alcoolism. Suntem pe locul intai in Europa la mortalitate femei si pe locul al treilea la mortalitate barbati din cauza consumului excesiv de alcool. in mediul rural, acolo unde traieste jumatate din populatia Romaniei, dar si cei mai saraci oameni, au loc adevarate drame. Asistam, practic, la o otravire a populatiei. Oamenii isi beau la propriu mintile pentru ca majoritatea isi cheltuie venitul minim garantat pe bautura ieftina, contrafacuta, care ii transforma pe oameni in alcoolici in cateva luni.
De regula, alcoolicii ajung la spital, la psihiatrie, atunci cand sunt grav bolnavi, cand sunt adunati de pe strada. Sunt internati aproximativ doua saptamani, apoi ajung din nou in strada si se reapuca de baut pentru ca nu exista o coerenta, o strategie nationala care sa ii sprijine pe acesti oameni pentru a scapa de aceasta patima cumplita. Vorbim de 3.000.000 de oameni cel putin. Printre ei se afla si profesori universitari, manageri de top, mame, bunici, tati, frati si surori care se sting sub ochii nostri. Aproape 40% din paturile de spital sunt pline cu pacienti care sunt tratati de boli si afectiuni cauzate de consumul excesiv de alcool. Practic, statul arunca bani tratand efectele si nu cauza, asa cum se intampla in orice stat civilizat.
„M-a cutremurat povestea preotului Burlacu care s-a luptat vreme de 15 ani cu patima alcoolului. Mi-a povestit cum in tot acest timp s-a urcat beat la volan. Cum si-a pierdut parohia si familia. Iar preoteasa pur si simplu m-a facut sa plang. E greu de inteles cum poate “sa duca” cineva o povara atat de mare. Cum poate face fata rusinii, stigmatizarii si mai ales suferintei propriilor copii din cauza ca tatal, in cazul de fata un preot, este alcoolic. Preoteasa mi-a povestit cum a trait stigmatizarea, cum fetele ei ii spuneau plangand in hohote ca nu isi doresc decat sa se razbune pe cei care au pus o stampila de “betiv” intregii familii. Cum intr-o zi a venit acasa si l-a gasit pe preot intr-o balta de sange, in coma, si cum toti peretii casei erau plini de sange, ca in filmele de groaza.”, a declarat Elena Lasconi.
Telespectatorii vor vedea marturia unui fost rugbyst de performanta care a devenit multimilionar in anii ’90 din trafic de alcool. Ca sa scape de puscarie, a cheltuit toti banii, dar cea mai mare problema a lui a fost ca a devenit alcoolic. De fapt, crede ca a devenit alcoolic inca de cand avea opt luni si bunica ii dadea sa bea vin amestecat cu apa ca sa-l linisteasca asa cum se intampla si acum in unele zone din tara. Multi au devenit alcoolici pentru ca inca se perpetueaza o multime de leacuri babesti, care nu au nicio legatura cu realitatea.
„Alcoolul l-a adus pe Raul la disperare. A incercat sa se lase. Sa scape de patima alcoolului apeland la profesori universitari, medici de renume, dar si la vraci, vrajitoare, insa nimic nu a functionat. A incercat sa-si puna capat zilelor, dar si-a revenit la morga chiar inainte de propria autopsie. Dupa asta a reusit sa nu mai bea, exact un an, dupa ce jurase cu mana pe Biblie. Apoi, a incercat sa se autotesteze, sa vada daca poate rezista tentatiei asa ca primul lucru pe care l-a facut dupa un an de abstinenta a fost sa intre intr-o carciuma… A iesit doar dupa ce a baut 60 de beri si un litru de vodka.”, a marturisit Elena.
E alcoolismul o problema de vointa? Avem exemplul unui sportiv de performanta pentru care vointa e o stare de spirit. De fapt, chiar geneticienii sustin ca alcoolismul nu e o chestiune care tine de vointa sau lipsa de vointa a omului. intreaga poveste duminica, la ora 18:00, la Romania, te iubesc!
Toate reportajele pot fi urmarite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?