ß
Incepand de astazi, in cadrul Stirilor Pro TV de la ora 17:00, Elena Lasconi, corespondent Stirile Pro TV, spune o serie de povesti cutremuratoare despre fenomenul total incontrolabil al alcoolismul la romani. Alcoolismul s-a strecurat in societatea noastra si o sufoca incet, dar sigur.
De la copii pana la bunici, peste trei milioane de romani beau in exces, indiferent de clasa sociala din care fac parte sau de nivelul de educatie. Suntem pe locul cinci in lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, iar statisticile iau in calcul doar bautura comercializata legal. Sunt mari sansele ca productia din gospodarie sa depaseasca aceste cifre. Urmarea? Romania este prima din Europa la numarul de decese cauzate de consumul de alcool in randul femeilor si pe locul trei in randul barbatilor.
"A fost o campanie covarsitoare. Acum imi dau seama ca, pana sa ma apuc de documentare si de filmat, aveam idei preconcepute, la fel ca majoritatea romanilor, despre cei pe care ii vedeam bauti pe strada. E tare usor sa pui stampila de "betiv" si sa mergi mai departe... Dupa ce am cunoscut zeci de alcoolici, multi abstinenti in prezent, mi-am dat seama ca oricine, chiar ORICINE poate sa cada in robia asta a alcoolului. Am inteles din povestile lor de viata, din lacrimile lor, dar si ale familiei cat de subtire este granita dintre un bautor "normal" si un dependent", a spus Elena Lasconi.
"Am vorbit cu preoti, militari in rezerva, manageri, masteranzi , cu oameni simpli de la tara. Toti mi-au spus ceva ce nu imi iese din cap. Ba chiar, ma sperie de-a dreptul. Niciunul nu isi aduce aminte cand anume a devenit alcoolic. Am discutat cu specialisti in genetica despre caracterul ereditar al acestei boli. Dar si cu psihologi si psihiatri despre mecanismele pe care le declanseaza. Alcoolismul este o boala grea si, chiar daca in acest moment rasuflati usurati gandindu-va ca sunteti in siguranta pentru ca nu aveti alcoolici in familie, exista riscul sa deveniti o victima oricand. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca fiecare alcoolic influenteaza direct sau indirect cel putin sapte persoane din jurul lui. Daca luam in calcul doar cifrele oficiale, asta inseamna ca intreaga Romanie este afectata. Vorbim aici nu doar despre familie, prieteni ori colegi de serviciu. Si un necunoscut va poate influenta. Mi-a ramas gandul la povestea unei familii in care nimeni nu bea. Oamenii isi plang si acum nepoata, ucisa de un sofer alcoolic", a declarat Elena Lasconi.
Din pacate, romanii dependenti au sanse mai mari sa sfarseasca la cimitir decat sa fie internati intr-un centru de recuperare. Pe intreg teritoriul tarii, nu avem nici macar o astfel de institutie pentru alcoolici sau vreun program la nivel national. Nu sunt directive, nu exista specialisti in domeniu. Industria alcoolului este mana cereasca pentru evazionisti, care, potrivit estimarilor, pagubesc statul cu sute de milioane de euro anual.
"Am vrut sa punem si problema lipsei de implicare a statului. Nu exista nicio cale prin care acesti bolnavi, caci, da, sunt bolnavi, sa poata sa fie echilibrati. Fizic si, mai ales, psihic. Sa fie reintegrati in societate. De aceea, variantele nu sunt deloc roz. Cimitir sau inchisoare. In astfel de conditii...cum va arata viitorul Romaniei?”, a completat Elena Lasconi.
Dependentii care au sansa sa mearga sa se trateze in sistem privat, extrem de putini si ei, sterg cel putin trei luni din viata. Isi pierd, in primul rand, locul de munca, pentru ca nu exista cadru legal in astfel de situatii. Apoi, asa cum am aflat pe parcursul campaniei, sufera crunt pe plan afectiv.
Telespectatorii sunt invitati sa descopere povesti de viata cutremuratoarele si marturiile oamenilor ce lupta cu aceasta dependenta, la Stirile Pro TV, in cadrul campaniei Dependenta Romaniei. Alcoolismul - Boala din Pahar.