ß
In primii ani de scoala, copiii descopera o multime de lucruri si informatii noi. Unele dintre ele ii ajuta sa isi descopere vocatia sau inclinatiile catre un anumit domeniu si sa acumuleze o anumite cultura generala, in timp ce unele se dovedesc a fi inutile sau simple mituri.
Traim intr-un secol al vitezei, in care totul se afla intr-o continua schimbare. Oamenii de stiinta sunt tot mai implicati in studii si experimente menite sa descopere informatii noi in diferite domenii.
Datorita acestor eforturi, se pare ca in ultimii ani unele ipoteze - care in trecut erau considerate adevaruri general valabile, au fost demontate.
Vezi mai jos 3 lucruri pe care probabil le considerai adevarate, dar care, de fapt, sunt false.
Pluto este sau nu o planeta?
Sursa: Istock Photo
Incepand cu anul 2006, specialistii au ajuns la concluzia ca Pluto nu este o planeta propriu-zisa, ci o planeta pitica.
Descoperita in anul 1930, Pluto a fost considerata ce de-a noua planeta a Sistemului Solar, in ciuda caracteristicilor care o individualizeaza de alte planete.
In anul 2006, atunci cand s-a realizat o revizuire a definitiei planetei, Pluto a fost exclusa din aceasta categorie. Cu o orbita neobisnuita, descrisa in jurul Soarelui, Pluto este mult mai mica - atat ca volum cat si ca masa - decât orice alta planeta din sistem, avand masa chiar de cinci ori mai mica decat Luna.
Marele Zid Chinezesc este vizibil din spatiu.
Sursa: Istock Photo
Cu o lungime de 6 700 de metri, Zidul Chinezesc este cea mai mare constructie umana ridicata vreodata. Cu toate aceastea, nu este vizibil cu ochiul liber de pe Luna.
Cel care a demontat acest mit in anul 2003 este Yang Liwei, primul chinez care a calatorit in spatiu. Barbatul s-a declarat dezamagit ca nu a putut vedea constructia impunatoare din racheta in care se afla atunci cand a zburat in spatiu.
Diamantul este cel mai dur material natural de pe Terra.
Sursa: Istock Photo
Aceasta informatie a fost valabila pana in anul 2009, atunci cand o echipa a Universitatii din Shanghai au simulat raspunsul pe care atomii a doua minerale dure, lonsdaleitul si diamantul, il dau in momentul in care sunt supusi unei presiunii foarte mari.
In urma acestui experiment, specialistii au demonstrat ca lonsdaleitul rezista mult mai bine la presiune decat diamantul.
Avand in vedere aceasta concluzie, acest mineral foarte rar este considerat acum cel mai dur material de pe Pamant, in detrimentul diamantului.
Gallery