ß
In iarna anului 1944, fotograful Henryk Ross a ascuns de nazistii care ii ocupasera satul de origine o cutie plina cu poze. Cand au descoperit continutul ei, oamenii s-au emotionat pana la lacrimi.
Henryk Ross a trait in Polonia, in Lodz. In 1939, satul lui a fost ocupat de nazisti si cei mai multi dintre vecinii si prietenii din copilarie au fost deportati in lagare de concentrare.
Cu riscul de a-si pierde viata, barbatul a imortalizat de-a lungul anilor de ocupatie scene din viata de zi cu zi a evreilor polonezi din Lodz si a le-a pastrat intr-o cutie pe care a ingropat-o in curtea casei sale. Dupa caderea nazistilor, Henryk s-a intors acasa si a dezgropat cutia, facand pozele publice si emotionandu-i pe toti cu realitatile pe care le-a surprins in timpul de persecutie.
Barbat care incearca sa mearga printre ruinele sinagogii distruse de nazisti
Semn de avertizare la intrarea in zona evreiasca
Operele lui au fost expuse intr-un muzeu si i-au atins pana si pe cei mai puternici dintre spectatori. Pozele surprind oameni deportati, cadavre abandonate, sateni care asteapta sa fie introdusi in bazele de date naziste, sinagogi daramate, orfani, bolnavi, precum si zone interzise de acces in care doar evreii puteau sa se plimbe sau sa activeze.
Copii transportati catre lagarele de concentrare
Evrei care stau la poza pentru a putea fi luati in evidenta nazistilor
Pozele au emotionat mai ales pentru ca amintesc de cel mai mare genocid al epocii moderne si de tragedia prin care a trecut poporul evreu in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Putini au ramas indiferenti cand au vazut aceste marturii ale trecutului.
Mai multe imagini poti sa vezi AICI.