In aceasta seara, de la ora 19:00, Stirile Pro TV demareaza campania „EXISTA VIATA DUPA CUTREMUR” – LECTIA JAPONEZA, menita sa traga un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase in care se afla un numar impresionant de imobile din Romania, dar si asupra modului in care statul roman, prin institutiile abilitate, demonstreaza ca nu reuseste sa gestioneze o situatie care ar trebui sa fie, in esenta, o prioritate nationala.
Stirile Pro TV vor prezenta, timp de o luna, in episoade difuzate zilnic, la ora 19:00, o radiografie complexa a modelului japonez, stat care demonstreaza ca este cel mai bine pregatit in cazul unui dezastru. In timp ce romanii se afla in orice moment in pericolul de a fi striviti pur si simplu sub daramaturi in urma unui eventual cutremur si nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism catastrofal, alte tari, cum este si Japonia, au pus siguranta si protectia cetatenilor pe primul plan si au construit imobile care sa reziste in fata unor mari dezastre, cutremure de 7,8, chiar peste 9 grade pe scara Richter. Corespondentul special Rares Nastase a prezentat inca din 2010 telespectatorilor Pro TV o serie de reportaje spectaculoase realizate in Chile, tara unde, de asemenea, teama si pesimismul au fost inlocuite de actiuni menite sa asigure cetateanului siguranta si incredere. Acest demers jurnalistic a continuat si in 2017, cu modelul japonez.
Noua campanie a Stirilor Pro TV isi propune sa redeschida un dosar greu, pe care nici un guvern romanesc nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare. Cum ne protejam viata, ce inseamna cu adevarat masuri de siguranta si cat de periculoase pot fi imobilele vechi de la noi sunt subiecte care vor fi readuse pe tapet, la Stirile Pro TV. E un demers jurnalistic menit sa puna in garda si autoritatile noastre, care trebuie sa inteleaga acum, mai mult ca oricand, ca au pe umeri responsabilitatea a mii de vieti. N-am mai avut un cutremur mare de 40 de ani. Este exact intervalul de timp scurs intre marile seisme din zona Vrancei.
Ar fi posibil ca Romania sa reduca numarul de victime in cazul unui cutremur devastator, daca ar aplica modelul japonez? Care e secretul japonezilor? Ce ar trebui sa invatam de la ei? Cum se pregatesc sa infrunte un seism mare si ce sa faca imediat dupa ce acesta are loc?
Pe modelul Japoniei, militam pentru un sistem national eficient, prin care oamenii sa fie informati, educati si practic antrenati constant sa dea piept cu o eventuala tragedie. Avem nevoie de strategii coerente si de programe prin care romanii sa poata invata ce sa faca in fata unui dezastru iminent – sunt aspecte care tin de la modul in care se face amenajarea in locuinta, pana la aplicatii facute de elevi, impreuna cu membrii comunitatii si de la sisteme de alertare rapida a populatiei, pana la consolidari inteligente si izolarea seismica a cladirilor.
Se impun, mai mult ca oricand, actualizarea permanenta a normativelor din constructii, a hartilor de hazard, dar avem nevoie in acelasi timp de masuri, legi, solutii si interventii clare, concrete, prin care sa se evite pierderea de vieti omenesti, la un eventual seism major
Campania Stirilor Pro TV pune pe tapet modul in care trebuie gestionata o catastrofa de proportii, dar si cum se face controlul calitatii in constructii, cum sunt responsabilizati dezvoltatorii, proiectantii, constructorii. E impetuos necesar ca in Romania sa existe variante concrete, rezolvari eficiente, iar salvarea de vieti, in perspectiva unui cutremur devastator, trebuie sa devina cu adevarat o chestiune de siguranta nationala.
Suntem o tara seismica, trebuie sa invatam cum sa ne protejam si sa constietizam acest risc. Urmatorul cutremur mare ar putea veni chiar acum si intreaga natiune trebuie sa fie pregatita pentru un astfel de dezastru major.
Gallery