• PRO TV
  • Dupa traditia tesutului de covoare la razboi, si Martisorul ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Dupa traditia tesutului de covoare la razboi, si Martisorul ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Dupa traditia tesutului de covoare la razboi, si Martisorul ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Martisorul romanesc ar putea intra in curand in patrimoniul UNESCO. Vestea vine la doua luni de cand traditia tesutului covoarelor la razboi, cunoscute sub numele de "scoarte", a fost inclusa in patrimoniul cultural mondial.

Romania imparte mandria tesutului scoartelor cu vecinii de peste Prut. Martisorul are o traditie precrestina si a fost raspandit in intreg Imperiu Roman. Obiceiurile s-au pastrat insa mai ales in sud-estul Europei, in mod special in tara noastra si Republica Moldova.

Dosarul "Martisorului", depus la UNESCO, este coordonat de Romania, iar o decizie privind trecerea acestor obiceiuri stravechi in patrimoniul mondial va fi luata la sfarsitul anului 2017.

Pana atunci insa avem alte motive de mandrie. Organizatia natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura a inclus in Patrimoniul Mondial Imaterial "Mestesugul covoarelor traditionale de perete din Romania si Republica Moldova".

Opt tesatoare din Maramures au fost incluse pe aceasta lista, alaturi de altele din Botosani, Buzau, Dolj, Neamt, precum si de comunitatile de maici de la manastirile Agapia, din Neamt, si Horezu.

Covoarele lucrate manual si vopsite in culori vii, proaspete sunt vestite in toata lumea.

Celelalte elemente romanesti de folclor din Patrimoniu Mondial Imaterial UNESCO sunt Calusul, ceramica de Horezu, Doina si Colindatul de ceata barbateasca.

Vezi VIDEO aici

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni