ß
  • PRO TV
  • Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Crăciun ale românilor

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Crăciun ale românilor

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Crăciun ale românilor

Tradițiile de Crăciun sunt printre cele mai frumoase din an. În România, sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri, diferite de la o zona la alta. Iată care sunt cele mai cunoscute.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun se presupune că ar aparține de fapt lumii păgâne, însă treptat a fost asimilat de creștinism. Bradul se imbodobeste în Ajunul Crăciunului sau în noaptea de Crăciun, când Moșul aduce pe lângă cadouri și un brăduț.


Un alt obicei cunoscut de toți este colindatul. 

În Ajunul Crăciunului, copiii merg la colindat și primesc drept răsplată fructe, nuci, colaci sau bani. Cel mai cunoscut colind de Crăciun este Steaua. Copiii colindă cu o stea mare, de lemn, împodobită cu hârtie colorată și crenguțe de brad. 

În unele sate, cel mai în vârstă membru al familiei, aruncă în fața colindătorilor boabe de grâu și de porumb. Apoi, acestea se dau găinilor, ca să fie spornice la ouat. Unii gospodari păstrează aceaste boabe că să le pună la semănat, pentru a avea o recolta bogată. 

În Ajun, oamenii obișnuiesc să își ia înapoi toate obiectele pe care le-au împrumutat, că să îi găsească sărbătoarea de Crăciun cu toate lucrurile în gospodăria lor. Înainte de răsăritul soarelui, gospodarii trebuie să atingă toate uneltele din ograda, că să le folosescă sănătoși și spornic. 

Se spune că în noaptea de Crăciun se deschide Cerul, iar oamenii buni pot să-l vadă pe Dumnezeu luând masa cu sfinții și îngerii. 

În unele zone ale țării, gospodinele obișnuiesc să își agațe de grindă sau de streașina casei crenguțe de busuioc, levănțică și mentă, că să poarte noroc celor din casă, să parfumeze încăperile și să alunge moliile.



 Că să-și vadă ursitul, fetele pun sub fereastră tot felul de bucate și așteaptă că cineva să vină și să guste din ele și astfel să-i vadă chipul. 

Se matură casa, însă gunoiul nu se aruncă în ziua de Crăciun pentru a nu fi risipitor anul ce vine. 

Casa se decorează în roșu și verde pentru a avea parte de multă iubire. 

Lumânările aprinse în seara de Crăciun trebuie lăsate să se stingă singure.


Prima persoană care intră în casă în ziua Crăciunului trebuie să fie un bărbat brunet sau șaten. Dacă îți calcă pragul o femeie, nu este semn bun. 

Multe dintre aceste obiceiuri sunt respectate și acum în casele românilor. Unele au fost, însă, uitate. Poate doar bunicii noștri și le mai amintesc.   

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni