• PRO TV
  • Superstitii de Sfantul Nicolae! Afla cum se vesteste un an nou mai bun

Superstitii de Sfantul Nicolae! Afla cum se vesteste un an nou mai bun

Superstitii de Sfantul Nicolae! Afla cum se vesteste un an nou mai bun

Mos Nicolae vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti. Peste 800 000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Superstitii de Sfantul Nicolae

In popor se spune ca, odata cu venirea acestei zile, se poate spune ca iarna a inceput. De Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, si daca se inversezc pana la Anul Nou, acesta va fi manos. Ziua de 6 decembrie semnifica incheierea perioadei de facut farmece si vraji, care nu vor fi reluate pana de Anul Nou. De asemenea, incep pregatirile pentru Ignat si sarbatoarea Craciunului.

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Cine este Sfantul Nicolae?


S-a nascut in Orientul Mijlociu, in apropierea orasului Bethleem. Se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra, zona acum aflata pe teritoriul Turciei, si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.

Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere la o varsta frageda, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.

In secolul X, tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopole si, auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae, a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei. In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate de marinari italieni si depuse in Bari, Italia. Acolo sunt si in ziua de azi, iar o manastire a fost construita pentru credinciosii aflati in pelerinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cand in cand un miros dulceag.

O parte din moastele Sfantului Nicolae se gasesc in Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitala.

Intra pe www.stirileprotv.ro si citeste legendele despre Sfantul Nicolae!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni