In aceasta duminica, Rares Nastase, corespondent special stirile Pro TV, a pregatit un reportaj despre impactul nociv al afacerilor cu microhidrocentrale asupra naturii si a ecosistemelor din jur.
O afacere care ar trebui sa produca energie curata, insa este executata in stilul romanesc - doar pentru profit si fara responsabilitate pentru distrugerile provocate.
Carpatii au fost acaparati de o invazie a distrugerilor, in numele obtinerii de energie verde. Sunt constructii in situri naturale din zone protejate teoretic prin lege, iar apele ce si-au croit albii de-a lungul timpului sunt redirectionate in conducte. Sunt aprobate in jur de 450 de centrale de mica putere, pe mai putin de 350 de rauri si parauri, iar impactul cumulativ al acestor proiecte este ignorat complet.
„Filmez de ani buni pe raurile tarii, dar asa ceva nu am mai vazut. Ce debit de servitute, ce scara pentru pesti, ce impact moderat asupra habitatelor, cum scrie in acte, cand apa nu mai este deloc? E piatra uscata pe albie si nu mai traieste nimic aici, mai jos de locul unde raul a fost trecut in teava. in amonte, apa vine involburata, in cascada. Ce pesti sa urce pe scara aia? Pesti zburatori? si este un sit cu vidra! Sa vedeti numai raspunsurile celor responsabili, pe care ii platim sa isi faca treaba.”, a declarat Rares Nastase.
Distrugerea unui habitat cu pesti si vidre dintr-un sit este un risc, insa de la investitiile in microhidrocentrale se poate ajunge ca fiecare dintre noi sa platim scump pentru modul in care sunt avizate astfel de proiecte. Comisia Europeana s-a sesizat pe acest subiect si ameninta cu o sanctiune de 2 milioane de euro, urmata de cate 300.000 de euro pentru fiecare zi in care nu se revine la situatia initiala pe rauri. Asadar, riscam sa pierdem sume fabuloase de la bugetul de stat, bani ce pot fi investiti in sanatate sau invatamant, totul din cauza unor directori care aproba astfel de lucrari si din pricina modului in care a fost gestionata, la nivel national, problema investitiilor pe ape.
Telespectatorii sunt invitati duminica, de la ora 18:00, sa descopere ce declara autoritatile, cum se prezinta situatia pe teren si ce imagini dezolante se regasesc acum in locul raurilor cu ape involburate.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?
Gallery