ß
In aceasta duminica, telespectatorii sunt invitati intr-o calatorie in Delta Dunarii, alaturi de Alex Dima, corespondent special Stirile Pro TV.
Alex a petrecut 10 zile alaturi localnici, incercand sa inteleaga ce se intampla cu adevarat acolo si de ce un loc atat de spectaculos nu este exploatat la adevaratul lui potential. Cine pierde cel mai mult din asta? Cine ar putea sa schimbe lucrurile?
“In brosurile de prezentare Delta e numita paradisul Europei. Ar trebui, noi romanii, sa ne dam seama de valoarea acestui loc, iar autoritatile ar trebui sa se puna pe treaba pentru ca in acest moment sunt foarte multi bani pentru Delta Dunarii: 1.3 miliarde de euro. Pe de alta parte, si turistul ar trebui sa inteleaga cum sa se bucure de Delta. Oamenii locului ar trebui sa inteleaga cum sa faca turism si cum sa-i atraga pe turisti acolo. Hai sa ne trezim odata si sa ne dam seama ce comoara avem acolo.” spune Alex Dima.
Din pacate, primul lucru care te izbeste chiar la intrarea in Delta este dezolantul peisaj de pe faleza din Tulcea, lasata in paragina de trei autoritati care au pus stapanire pe ea. Totul se invarte in jurul banilor, iar impartirea falezei face aproape imposibila reconditionarea ei.
Odata ajuns pe canale, in Delta, descoperi oamenii locului. Multi dintre ei au fost incurajati sa faca ecoturism, sa exploateze cea mai de pret comoara a lor: culoarea locala, pe care doar ei pot sa o dea unui sejur in Delta cu ajutorul mancarurilor preparate, locurilor nestiute de nimeni altcineva, legendelor. Unul dintre acesti oameni este Ivan Patzachin, campionul lipovean, care nu a uitat de unde a plecat si acum incearca prin asociatia sa sa ii ajute pe oamenii zonei – cuvintele cheie fiind intorcerea in trecut.
Telespectatorii vor vedea duminica, de la ora 18:00, cum locul isi pierde incet, incet farmecul in zgomotul barcilor cu motor. Cum traiesc cu adevarat oamenii din satele izolate, ce birocratie complicata exista pentru pescarii autorizati, care nici macar nu pot sa ia un peste acasa, din captura de peste zi. Duminica vedem cum arata Satul Pescaresc, o investitie de 1 milion de euro si cum copiii acestor locuri nu au nicio sansa sa schimbe ceva daca nu se investeste in educatia lor si nu li se explica de fapt cum sa exploateze comoara pe care stau.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?