Autoritatile din Suceava au redeschis oficial, Cetatea de Scaun si Muzeul de Istorie Suceava. Restaurarea cetatii a costat in jur de 17 milioane de Euro, iar pentru Muzeul de Istorie din Suceava a fost nevoie de aproximativ 12 milioane de Euro. Pentru ambele proiecte s-au folosit fonduri europene, scrie Greatnews.ro.
In urma lucrarilor de reabilitare, s-a reusit refacerea unei parti din cetate, introducerea de instalatii electrice, retea de alimentare cu apa, hidranti si statie de epurare, dar si reabilitarea zonei de protectie.
De asemenea, in perimetrul Cetatii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet si lumini care proiecteaza umbre fragmentare de calareti, insotite de zgomote specifice unei lupte, apoi umbre de gardieni si zgomote care imita strajeri in miscare.
Sursa FOTO: Agerpres
Cetatea de Scaun a Sucevei apare pentru prima data intr-un document din 10 februarie 1388 al voievodului Petru al II-lea. In urma cercetarilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca au fost mai multe interventii in ceea ce priveste forma si structura cetatii, iar constructia dateaza de pe vremea domniei lui Petru Musat, care a construit-o pentru a-i servi ca resedinta voievodala.
Domnitorul Stefan cel Mare (1457 – 1504) a decis sa intareasca cetatea in fata atacurilor inamicilor Moldovei si a construit un zid care a inconjurat fortul asemenea unui inel.
Apoi, dupa un atac al otomanilor, pe care ostenii lui Stefan cel Mare au reusit sa-l respinga, insa a aratat unele slabiciunile fortificatiei, se decide constructia unui al doilea zid, cu o grosime de cel putin 2 metri.
In anul 1673, cu acordul voievodului Stefan Petriceicu, in cetate se intaleaza o garnizoana polona, care a dus o lupta de sase luni cu ostile turcesti. In cele din urma, polonezii au fost alungati, iar turcii au poruncit sa fie daramata cetatea. Insa, pentru ca erau zidurile foarte groase, i-au dat foc si i-au slabit rezistenta. Cu timpul, cetatea de la Suceva a devenit o ruina.
In 1951, o echipa a Academiei Romane a organizat primul santier scoala de arheologie medievala din Romania, iar in anii `60 au fost realizate mai multe lucrari de protejare, consolidare si restaurare partiale ale cetatii.
Gallery