• PRO TV
  • Semnul pacii - cel mai impresionant simbol de pe glob FOTO

Semnul pacii - cel mai impresionant simbol de pe glob FOTO

Semnul pacii - cel mai impresionant simbol de pe glob FOTO

Au trecut 50 de ani si vor mai trece poate inca 100 si va exista intotdeauna cate cineva care sa se intrebe ce semnifica acest simbol care a debutat ca emblema a miscarii anti-nucleare britanice, dar a devenit un semn international pentru pace si fara indoiala simbolul-protest cel mai utilizat in toata lumea.  

Proiectat in 1958 de Gerlald Holtom (20 ianuarie 1914 - 18 septembrie 1985), designer profesionist, absolvent al Royal College of Art, simbolul anti-nuclear este inspirat de sistemul de semnalizare cu fanioane folosit in marina si reprezinta codul de litere pentru ND (Nuclear Disarmament).

Logo-ul Campaniei pentru Dezarmare Nucleara (CND - Campaign for Nuclear Disarmament) a fost pentru inceput desenat pe cartoane folosite la primul mars anti-nuclear, in 1958, de la Londra la Aldermaston. Pe jumatate dintre cele 500 de cartoane purtate de demonstranti in varful unor bete, simbolul anti-nuclear era desenat negru pe fond alb, iar pe cealalata jumatate - alb pe verde.

Primele insigne cu simbolul anti-nuclear au fost facute de Eric Austin de la CND din Kensington, din argila alba pe care simbolul era negru. La cativa ani dupa marsul din aprilie 1958, Gerald Holtom a martusisit ca simbolul este reflectarea starii de spirit din acel moment, si anume disperare. „Am fost disperat. Profund disperat. Am reprezentat stilizat un individ cu mainile atarnand si palmele intoarse spre exterior, cam cum este taranul lui Goya in fata plutonului de executie”.

Ken Kolsbun
, autorul cartii „Pace: Biografia unui simbol”, dezvaluie ca Holtom a regretat ca nu a proiectat de la bun inceput un simbol al pacii care sa exprime bucurie. Desi Holtom a spus de nenumarate ori in timpul vietii ca pe piatra sa de mormant sa fie simbolul pacii intors, dorinta nu i-a fost respectata.

Aceasta este partea de poveste idilica a acestui simbol, folosit insa cu multe sute de ani inainte de Holtom drept un simbol al raului, au existat fanatici religiosi care au sustinut ca l-ar reprezenta pe Iisus Hristos pe cruce, cu bratele rupte, sau ca ar fi o runa teutona semnificand moarte si disperare, iar mai aproape de noi de ofiterii SS ai lui Hitler.

In anul 711, acest simbol era anti-crestin si foloist ca atare de catre sarazini (musulmanii din vestul Europei) pe scuturile lor. Simbolul avea pe atunci semnificatia de cruce rupta.

Simbolul anti-nuclear era cunoscut inca din timpul domniei lui Nero, unul dintre cei mai sangerosi imparati romani, cel care a dat foc Romei in anul 64 d. Hr., si-a ucis mama si l-a rastignit pe Sfantului Apostol Petru in anul 67 d.Hr. Acesta, in semn de umilinta si nevrednicie in comparatie cu Iisus Hristos a cerut sa fie rastignit cu capul in jos. Astfel, simbolul cunoscut astazi ca unul al pacii, a fost numit dupa moartea Sfantului Apostol Pavel “crucea lui Nero”.

De la kitsch la glam, comercializarea simbolului anti-nuclear, ajuns simbol al pacii, se face intens, el regasindu-se pe tricouri, insigne, bijuterii, inele, posete, pandantive, incaltaminte, decoratiuni. Preluat si de unii satanisti, dar si de celebritati de la Hollywood, simbolul pacii a fost bagatelizat si a ajuns astazi un fel de moda retro.
 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni