ß
  • PRO TV
  • Cum arata Silicon Valley din Transilvania, orasul cu cele mai bune perspective din Uniunea Europeana

Cum arata Silicon Valley din Transilvania, orasul cu cele mai bune perspective din Uniunea Europeana

Cum arata Silicon Valley din Transilvania, orasul cu cele mai bune perspective din Uniunea Europeana

Un oras din Romania a devenit vedeta in UE datorita firmelor de IT.

Cluj-Napoca este orasul cu cele mai bune perspective, arata euro-barometrul care a masurat calitatea vietii in 2015. Tot Clujul este pe un loc fruntas in topul oraselor unde oamenii isi gasesc usor de lucru, iar strainii sunt bine primiti.

Cel mai infloritor domeniu este IT, de unde si renumele orasului in presa internationala de "Silicon Valley din Transilvania".



Dintre orasele europene, Cluj-Napoca are cei mai multi locuitori multumiti de calitatea vietii lor in 2015 - conform celui mai nou studiu al Comisiei Europene. Tot aici isi gasesc cel mai usor un loc de munca, dupa orasul Praga. In urmatorii patru ani numarul angajatilor in domeniul IT, de exemplu, s-ar putea tripla - sunt de parere expertii.

Si nu o data presa internationala a numit Clujul "Silicon Valley de Transilvania".

Marile companii, ca Facebook sau Twitter, au cumparat la Cluj mici companii puse pe picioare de romani. Investitorii mari vin pentru creativitatea, devotamentul si inteligenta IT-istilor romani.

Vikram Verma, CEO companie de IT: "Am gasit aici un grup de tineri IT-sti foarte calificati. Am fost impresionati de integritatea si pasiunea lor, asa ca am decis ca vom merge dupa ei la Cluj. Numai in 6 luni am crescut echipa de la 6 la 45 de oameni."

Voicu Oprean, CEO firma IT: "Noi am dezvoltat primul produs software in 2002 si este functional si acum. In continuare am dezvoltat si alte produse, iar ultimul dintre ele este un produs care se vinde in Norvegia si Germania."

Avem la nivelul tarii, 95 de mii de IT-isti, dintre care jumatate sunt acum femei.

Ancuta Gogea, team leader: "In prima firma in care am fost eram vreo 3-4 fete dintr-o echipa de 20. In momentul de fata avem o firma de 500 de angajati in care 40% suntem fete."

Tot la Cluj sunt bine primiti strainii sau angajatii din parti ale Romaniei. Claudiu s-a mutat din Targu Mures si nu regreta deloc.

Claudiu Mailat, project manager: "Consider ca si in Targu Mures exista posibilitatea sa te dezvolti, dar nu la nivelul la care poti sa te dezvolti in Cluj, adica lucrurile pe care le-ai putea face in Cluj in 1-2 ani probabil acolo le-ai face in 2-4 sau 5 ani."

Sergiu a venit din Republica Moldova in urma cu 3 ani.

Sergiu Vasilitan, software developer: "Cu siguranta salariile sunt mai atractive, conditiile de lucru sunt mai bune, avem beneficii, echipele sunt mai mari, proiectele mai variate si mai interesante."

Cei care aleg sa investeasca in piata IT de la noi se bucura de o serie de avantaje. Un exemplu ar fi scutirea platii impozitului pentru salariile angajatilor. Mai mult la Cluj daca sediul firmei se afla intr-un imobil cu certificat verde, proprietarul nu mai plateste impozitul pentru cladire.

Dezvoltarea companiilor a atras dupa sine si dezvoltarea imobiliara a orasului.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni