Ingrediente:
Foietaj (pentru 1kg aluat)
Compozitie:
Metoda:
Foietaj:
Se dizolva sarea in apa si se adauga 75 de grame de unt topit, apoi se adauga faina pana se obtine un aluat, fara sa se amestece prea mult.
Se grupeaza aluatul intr-un vas si se lasa pe frigider doua ore.
Se intinde aluatul in foaie, apoi se intinde restul de unt peste aceasta si se impatureste in forma de plic.
Se intinde foaia astfel impaturita intr-o foaie mai subtire cu lungimea de trei ori mai mare decit latimea.
Se impleteste foaia in trei astfel finalizind prima impletire. Se lasa la rece pentru doua ore.
Se repeta procesul de impletire pana la sase impletiri, cu un repaus de cate doua ore la rece, dupa fiecare doua impletiri.
Montaj:
Se curata merele de coaja apoi se taie in patru si se curata samburii si miezul. Feliile trebuie sa fie cat mai curate si cat mai egal taiate.
Se topeste zahar si se caramelizeaza intr-o cratita pana cand se obtine o culoare caramel-auriu inchis. Se adauga untul taiat bucatele si praful de sare.
Caramelul astfel obtinut, cald, se toarna in forma.
In forma, peste stratul de caramel, se aranjeaza bucatile de mar pe o latura, in evantai, bine stranse unele in altele.
Se intinde o foaie de foietaj la 2,5 – 3 mm grosime si se decupeaza un cerc de dimensiunea formei initiale, care se va pozitiona peste merele din forma.
Montajul se pune la cuptor, la 180C, circa 30 min, pana cand foietajul este bine copt si caramelizat.
Dupa ce a fost scos din cuptor se lasa la racit 10-20 min in congelator soc.
Pentru finalizare montajul este introdus in bain marie, cu ajutorul caruia se desprinde din forma. Se intoarce cu foietajul in jos, fiind gata pentru servire.