In cortul Bake Off Romania, saptamana a inceput cu multa voie buna si, cel mai important, cu provocari inedite pentru cei 8 concurenti ramasi in concurs, care au fost nevoiti sa gateasca fara faina de grau, un ingredient esential in cofetarie si patiserie!
Pentru Marinela Sarchizian nu a fost o zi buna, nu a reusit sa treaca de proba eliminatorie si sa impresioneze juratii prin preparatele ei, asa ca a parasit competitia.
Cele trei probe le-au dat batai mari de cap concurentilor, care au avut emotii mai mari ca pana acum. Cei peste 1.4 milioane de telespectatori care au urmarit aseara Bake Off Romania au stat cu sufletul la gura pentru concurenti, in lupta acestora pentru a demonstra ca locul lor este la bancul de lucru din cortul celei mai gustoase competitii.
La proba de semnatura concurentii au avut parte de libertate conditionata – ei au putut prepara orice produs, dulce sau sarat, fara a folosi faina de grau. „Este foarte important atunci cand inlocuiesti faina de grau cu orice alta faina sa stii ce umezeala ai in preparat, cum se inlocuieste 1 la 1. Poate trebuie sa adaugi amidon, poate trebuie sa scoti alte ingrediente. Este foarte important sa cunosti chimia alimentara!”, a declarat Simona Pope. Concurentilor le-a trebuit curaj si imaginatie pentru a face combinatii inedite de ingrediente: tort cu lavanda si crema de vanilie, prajitura din faina de castane si muguri de pin, aliveanca din malai si faina de hrisca sau prajitura cu morcovi si faina de secara. Coacerea a fost din nou dusmanul concurentilor, juratii gasind multe blaturi necoapte, creme puse cand blatul era cald sau prea multe esente. Adrian a reusit sa obtina cuvinte de lauda din partea juriului, iar Robert si Irina s-au remarcat si ei la aceasta proba.
Proba tehnica a fost aleasa de Alex – un tort daquois. Concurentii nu au avut voie sa foloseasca faina de grau si sa coaca sau sa monteze folosind cercul. „Blatul trebuie sa fie crocant la exterior si moale la interior. Este un caramel sec. Pot gresi daca pun tot zaharul o data si atunci risca sa il arda.”, a spus Alex. La aceasta proba, toti concurentii trebuie sa livreze acelasi produs pe masa juratilor, insa capacitatea de interpretare a retetei nu da intotdeauna aceleasi rezultate. In timpul probei, fetele au decis sa-si exerseze miscarile de dans oriental sub indrumarea Ionelei, care i-a promis lui Nicolle ca, daca ajunge in episodul urmator, se va vopsi roscata. La jurizarea pe nevazute, pe masa au aparut tot felul de surprize: multe blaturi crude, produse nefinalizate, prea mult zahar pudra la decor care a schimbat gustul preparatului sau caramel mult prea sarat. „Mie imi pare foarte rau ca nu ati reusit sa coaceti blatul. Sincer, aveam asteptari si pretentii de la voi, iar la proba asta nu v-ati ridicat la nivelul asteptarilor noastre!”, a spus Simona, dezamagita. Totusi, cei care au reusit sa ocupe primele trei locuri la jurizare au fost Dan, Adrian si Mihaela.
Proba de creativitate a adus-o in cortul Bake Off Romania pe Oana Cuzino, care nu a venit cu mana goala, ci cu un cos plin cu bunatati sanatoase. Concurentii si-au ales cate un ingredient din cos, pe care sa il puna in evidenta in preparatele lor. Ei avut de preparat paine fara a folosi faina de grau si sa faca 3 tipuri de sandwich-uri sanatoase, insa doar unul dintre ele trebuia sa contina ingredientul ales din cos. Juratii au fost impresionati de o varietate mare de feluri de paine si combinatii delicioase de ingrediente pentru sandwich-uri. Robert a avut parte de o mare surpriza – fiica lui, Rebecca, a fost alaturi de el la jurizare, unde a primit numai cuvinte de lauda. Painea facuta de Ionela l-a determinat pe Tudor sa ii ceara reteta: „E greu de crezut, nu? Ionela, imi place foarte mult! Aici ti-ai depasit limitele!”.
Adrian, la numai 16 ani, a reusit sa uimeasca juratii prin preparatele lui si a reusit sa obtina cea de-a doua insigna de cofetarul saptamanii. La proba eliminatorie au intrat Erika, Ionela si Marinela, care au avut de preparat un tort sarat. De obicei, la aceasta proba concurentii trebuie sa reinterpreteze un produs clasic, dupa o reteta data, avand la dispozitie si o varietate de ingrediente ajutatoare. De aceasta data, pe tabla au avut doar denumirea produsului si un desen frumos. Simona le-a dat un sfat valoros inainte de a iesi din cort: „Sfatul meu este sa scoateti un produs sarat care sa semene cu un tort dulce!”. Cea care nu a impresionat juratii cu tortul pregatit a fost Marinela, aceasta parasind competitia.
Saptamana viitoare, luni, de la 20:30, numai la PRO TV, la Bake Off Romania, concurentii vor petrece alaturi de Mihai Margineanu si Nicolle Stanese si vor descoperi tainele foietajului, sub atenta indrumare a juriului Bake Off Romania, format din Alex Stan, Simona Pope si Tudor Constantinescu.
Bake Off Romania – Porniti cuptoarele!
Gallery