• PRO TV
  • Fara violenta domestica - o ancheta dureroasa marca "Romania, te iubesc"!

Fara violenta domestica - o ancheta dureroasa marca "Romania, te iubesc"!

Fara violenta domestica - o ancheta dureroasa marca "Romania, te iubesc"!

Duminica aceasta, de la ora 18:00, Romania te iubesc! prezinta o ancheta cutremuratoare despre violenta domestica, o situatie greu de imaginat, cu care sute de mii de femei se confrunta in intreaga tara.

Se spune despre romani ca sunt un popor prietenos, pozam in oameni ospitalieri, romani blajini, cu ganduri bune. Plaiul mioritic ascunde, insa, drame si tragedii ale unei realitati ascunse in statistici si informari periodice.

Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana la capitolul violenta domestica. Cifrele arata ca o femeie e batuta la fiecare 30 de secunde in tara noastra, dar si ca 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic, incepand cu varsta de 15 ani. In realitate, insa, numarul lor este mult mai mare si asta pentru ca cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung in atentia autoritatilor.

Se inchid ochii si se asterne tacerea peste o problema nationala pe care autoritatile persista sa o ignore – bataia in familie nu e rupta din rai, iar tragediile ne fac de ras in toata Europa. Femei ucise, soti si concubini arestati sau care si-au pus capat zilelor imediat dupa agresiuni, familii destramate, copii martori la tragedii, care raman in grija rudelor. O unda a violentei care genereaza alta si alte valuri de drame si agresivitate.

Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV, a mers dincolo de datele statistice si a ajuns sa stea de vorba cu femeile abuzate, incercand sa afle cum le poate ajuta sistemul sa paraseasca domiciliul conjugal in care sunt abuzate, dar si care sunt motivele pentru care ele decid sa se intoarca la sotii agresori. 

Am fost in mai multe zone din tara, unde sute de mii de femei sunt abuzate anual, iar cazurile difera atat de mult, de la o persoana la alta. Initial, am avut unele prejudecati si nu imi explicam de ce multe dintre femeile batute se intorc in mediul in care au fost maltratate, langa partenerul agresor. Am mers in sate si comune, dar si la oras, unde filosofia bataii e usor diferita. Am vorbit cu femeile care se ascund in centrele unor fundatii si care incearca, repet, incearca sa stea departe de cei care le-au abuzat. Mi-am dat seama cat de mult scartaie sistemul care ar trebui sa le informeze, sa le protejeze si sa le ajute sa se desprinda de cel care le face rau. Am vazut ca statul roman nu il corecteaza pe sotul abuzator, exista doar de fatada, masuri si demersuri luate pentru a-l consilia si pentru a-l ajuta sa inteleaga ca nu procedeaza bine. Avem centre de consiliere mai mult la oras si mai putin in zonele rurale, unde fenomenul bataii este sport national. Avem prea putini asistenti sociali si mediatori in scoli, nu mai vorbesc de psihoterapeuti gata sa intervina imediat ce o femeie depune o plangere sau sesizeaza politia. Avem, in general, un sistem care nu le incurajeaza prea mult sa isi continue demersul inceput. Renunta, se intorc intr-un cerc al batailor si umilintei.”, a declarat Rares.

Telespectatorii vor vedea, duminica, de la ora 18:00, ca fara legi mai aspre si o interventie eficienta, violenta verbala este urmata de cea psihica si fizica, iar de multe ori se ajunge la crima, la tragedii. In multe cazuri, victimele nu isi reclama agresorii sau isi retrag plangerile, de frica sau pentru ca dau piept cu presiunea unei societati care mai mult le blameaza si mai putin le ajuta coerent si sistematic. Batausii ajung dupa gratii prea tarziu, dupa ce si-au ranit victima grav sau i-au luat viata.

Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc? 

Toate reportajele pot fi urmarite si pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni