A luat aur de doua ori in facultate si odata in liceu, la olimpiada internationala de matematica. Putea merge sa faca cercetare si sa profeseze la universitati de prestigiu din strainatate, care vaneaza talente din toata lumea.
Un tanar de 26 de ani a ales sa profeseze in Romania, dar nu oricum, ci antreneaza alti olimpici internationali. Mai presus de a fi dascal, le arata ca este om: ii scoate din clase si biblioteci si ii duce la seri cu distractie si...karaoke. Isi indruma elevii sa socializeze mult, sa se implice activ in societate si nu ezita sa le arate ca trebuie sa-si urmeze orice pasiune.
Se da o ora de matematica la un liceu din Bucuresti. Se adauga un profesor si elevii sai, iar din ecuatie se scad politeturile inutile si traditionala rigiditate din sistemul de invatamant romanesc.
“Am simtit ca este foarte bine pentru mine sa raman in Romania"
Acesti tineri alcatuiesc lotul international de olimpici ai Romaniei. Exceleaza la algebra, geometrie, sau trigonometrie si timp de 4 ore pe zi, nu li se preda dupa programa normala, ci fac exercitii multi mai dificile, ca sa dea piept cu marile concursuri ale lumii. Iar Romania a obtinut in acest an 6 medalii si a ocupat primul loc din Uniunea Europeana la Olimpiada Internationala de Matematica.
Dascalul de la tabla nu se considera profesor, ci antrenorul lor. Flavian Georgescu are 26 de ani si, la randul sau, a fost medaliat cu aur la Olimpiadele Internationale, atat in anii de liceu, cat si la facultate. As in rezolvarea ecuatiilor, a fost vanat de Universitati de prestigiu din Statele Unite sau Marea Britanie, pentru a face cercetare in matematica la nivel inalt. S-a tot gandit si intr-un final a …refuzat.
“Am simtit ca este foarte bine pentru mine sa raman in Romania, simt ca daca absolut toti olimpicii Romaniei ar pleca afara, ce am mai face noi, pe cine am mai avea, avem nevoie de oameni buni.”
S-a nascut si a copilarit la Suceava, iar mai tarziu, rezultatele de la Olimpiade l-au adus la un liceu privat din Bucuresti, unde a primit o bursa si unde preda si in prezent. Mentorul lui Flavian de la facultate, profesor universitar si doctor in matematica, sustine il apreciaza pentru ca si-a dorit sa fie dascal in Romania.
“Din generatia lui, cativa chiar au terminat doctoratul si sunt in Universitati straine profesori. A dat examen de titularizare in sistem, a luat aproape 10. Daca tu faci performanta fiind un dascal exceptional si produci in fiecare an 20 de viitori intelectuali de exceptie, e mai bine decat o teorema extraordinara care rezolva o problema de matematica”, explica Radu Gologan, profesor universitar.
Citeste intreaga poveste si vezi materialul video aici!