In Tara Fagarasului, unul dintre cei mai valorosi pictori romani, Stefan Caltia, incearca sa salveze casele traditionale dintr-un loc drag inimii lui: satul in care a copilarit si care se regaseste in tablourile sale, expuse in marile galerii ale lumii.
Vara, pictorul se retrage in casa bunicilor, veche de 100 de ani, fara apa si curent electric. Ii invata pe copii sa iubeasca trecutul, iar efortul sau de a pune pe picioare o comunitate traditionala incepe sa dea roade.
In satul Sona, din Tara Fagarasului, te simti ca intr-un basm. In linistea locului, printre casele in culori de poveste, traieste unul dintre valorosi pictori romani ai momentului: Stefan Caltia.
Lucrarile sale sunt expuse in galerii din Berlin, Bonn, Londra sau Tokyo sau in colectii private, dar artistul se simte cel mai bine aici, in satul unde a copilarit, in casa bunicii, veche de 100 de ani, fara apa sau curent electric.
Ideea lui este o lupta cu mentalitatile distructive de azi: vrea sa salveze casele batranesti, de uraciunea unor modernizari barbare si de kitschul arhitectural care a distrus pentru totdeauna multe dintre satele Romaniei: ferestre si usi din termopan, ziduri betonate, acoperisuri din tabla, ornamente indoielnice din fier forjat si gresie din China.
Acum aici este un atelier in care mesterii vor fauri umelte pentru constructia si intretinerea, in stil traditional, a caselor vechi. Cei mici, fascinati de unchiul Stefan, cum ii spun ei, - vin aici atrasi de magia locului si se bucura sa invete lucruri noi.
Dar si artistii consacrati deja pot sa vina aici sa invete tehnici noi si sa isi caute inspiratia. Printre primii este Matei Avramescu care a avut ocazia sa invete meserie de la un localnic generos: si-a donat toate sculele catre asociatia care incerca sa revitalizeze satul.