• PRO TV
  • Google a pus pe Street View cea mai tare atractie subterana a Transilvaniei! Uite ce vei putea vedea de acum:

Google a pus pe Street View cea mai tare atractie subterana a Transilvaniei! Uite ce vei putea vedea de acum:

Google a pus pe Street View cea mai tare atractie subterana a Transilvaniei! Uite ce vei putea vedea de acum:

Google a pus pe Street View unul dintre cele mai frumoase locuri subterane din Romania: salina Turda

Google a pus pe Street View unul dintre cele mai frumoase locuri subterane din Romania: salina de la Turda care a fost in ultimii ani inclusa de publicatiile internationale in topul celor mai frumoase saline din lume. La Turda, sarea se exploateaza inca de pe vremea romanilor, dar salina a avut apogeul intre secolele XVII - XIX. Google va continua sa puna pe Street View si alte atractii turistice, iar printre putinele locuri frumoase pe care Google a vrut sa le puna pe Street View, dar nu i s-a dat voie sa colecteze material foto, se numara complexul Constantin Brancusi din Targu Jiu. - sursa hotnews.ro

Google anunta publicarea pe Google Street View a imaginilor panoramice din interiorul Salinei Turda. Turistii din Romania si din lume se pot plimba pe Street View prin galeriile, salile si minele Salinei Turda. Pot fi explorate astfel Galeria Franz Josef, impresionanta mina Rudolf, cu cele 13 etaje ale ei sau lacul din Mina Terezia. Imaginile din salina Turda au fost realizate in luna mai, cu un aparat de fotografiat cu trepied si prelucrate cu ajutorul unui software special in panorame Street View.

Salina a fost modernizata intre 2008 si 2010, iar in prezent este printre cele mai spectaculoase locuri din tara, in special datorita luminilor cu iz "science-fiction". Anul trecut au fost 470.000 de vizitatori la salina, 30% fiind din strainatate (cei mai multi din Ungaria). Anul acesta se pot depasi 500.000 de vizitatori.

Google colecteaza in orase materialul foto cu masini dotate cu camere foto, in spatii mai restranse foloseste un triciclu, iar pe carari montane utilizeaza un rucasc special. Niciunul dintre aceste mijloace nu a putut fi folosit in Salina Turda.

In Romania, serviciul Street View a fost lansat in 2010, iar extinderea acoperirii la nivelul intregii tari s-a realizat in 2012, cand masinile Google, alaturi de bicicleta Trike, au strabatut tara in lung si in lat. In prezent, aproape intreaga retea de drumuri accesibile cu masina din Romania este acoperita de Street View. Acestora li se alatura zeci de obiective turistice, inaccesibile cu masina: cetatea Sighisoarei, Biserica Fortificata din Biertan, Muzeul Satului din Bucuresti, Castelul Bran sau Castelul Corvinilor din Hunedoara,

Mina de sare de la Turda se afla pe locul cinci in topul obiectivelor turistice ronanesti in functie de cautarile de pe Google Maps, primele trei pozitii fiind ocupate de cele trei castele faimoase (Bran, Peles si Hunedoara).

Exista dovezi ca in zona Turda au existat mine de sare inca de pe vremea romanilor, insa mineritul extensiv a inceput in Evul Mediu cand sarea era chiar mai scumpa decat aurul, fiind printre putinele moduri in care alimentele puteau fi conservate mai mult timp.

Primul document care vorbeste in mod explicit de existenta unei exploatari de sare la Turda este datat 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiara, iar trei secole mai tarziu mina se extinde puternic si devine exrem de importanta datorita veniturilor pe care le aducea.

Salina incepe sa decada dupa 1840, dinn cauza concurentei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mures, Dupa primul razboi mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat, dar declinul continuu al activitatii salinei de la Turda, datorat in principal productivitatii scazute, a dus la inchiderea exploatatiei in anul 1932. In timpul celui de-al doilea razboi mondial salina este folosita de populatia orasului ca adapost antiaerian, iar in anii 60' a fost folosita pe post de "frigider" pentru depozitarea branzeturilor. Mina a fost redeschisa pentru vizitatori in 1992, iar intre 2008 si 2010 a fost modernizata cu o investitie de 6 milioane euro din fonduri PHARE.

Top 10 cele mai vizitate obiective turistice din Romania in Google Street View

1. Centrul Sibiului
2. Castelul Bran
3. Cetatea Sighisoara
4. Castelul Peles
5. Centrul Brasovului
6. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
7. Palatul Culturii si Piata Palatului din Iasi
8. Castelul Corvinilor din Hunedoara
9. Parcul Cismigiu
10. Ateneul Roman

Obiectivele turistice disponibile pe Street View sunt locuri de importanta turistica, inaccesibile cu masina, care au fost fotografiate cu dispozitivul Trike. Topul a fost realizat dintre cele cateva zeci de astfel de obiective din Romania, care au fost publicate pe Google Street View din 2012 si pana in prezent.

Top 10 destinatii turistice din Romania pe Google Maps

1. Castelul Bran
2. Castelul Peles
3. Castelul Corvinilor
4. Palatul Parlamentului
5. Salina Turda
6. Cascada Bigar
7. Pestera Ursilor
8. Palatul Mogosoaia
9. Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas
10. Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari

Acestea sunt destinatii introduse in Google Maps si pentru care s-au cerut indicatii de deplasare. Perioada de referinta: din 2013 si pana in prezent.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni