ß
Uneori, ideile cu adevarat bune iti vin cand te astepti cel mai putin. Asa s-a intamplat si in cazul Ramonei Enache, o tanara din Romania care, dintr-o intamplare, a creat paharele perfecte pentru o iesire in natura.
Ramona Enache s-a mutat in Eindhoven, Olanda, in februarie 2013, cand a inceput masterul la Universitatea Tehnica. Dupa un an, s-a mutat pentru un stagiu in Amsterdam, oras in care locuieste si in prezent. Tanara se afla momentan cel de-al treilea stagiu, intr-un birou de arhitectura, si este pe cale sa-si dezvolte propria afacere, dupa ce a avut o idee geniala, care a ajuns deja in publicatii din toata lumea. Este vorba de Pointer – un pahar de vin care se infinge in pamant – ideal pentru iesirile in natura. Noi am descoperit-o pe site-ul FineDiningLovers, unde ideea ei era recomandata celor care obisnuiesc sa iasa vara la picnic.
Povestea ei incepe cu o iesire in parc cu prietenii si... un strop de neindemanare.
“In Olanda soarele iese cam rar, asa ca incepand din iunie cand isi face intr-un final aparitia, toata lumea merge in parc si se bucura de soare intr-un fel nemaiintalnit. Am urmat exemplul si am inceput sa iau cina in parc, cu prieteni, alaturi de o sticla de vin. Imi place sa iau paharele de vin cu picior dupa mine si nu sunt singura, dar de fiecare data vars continutul cel putin o data”, povesteste ea.
Asa ca nu a stat cu mainile in san. A doua zi de dimineata, a inceput sa se documenteze si sa caute daca intr-adevar nimeni inaintea ei nu a avut aceasta idee.
“Mereu mi-am ocupat timpul cu diverse activitati extracuriculare, din curiozitate sau din plictiseala. In seara cu pricina, mi s-a intamplat de mai multe ori la rand si la un moment dat mi-am dat seama ca ar trebui sa existe un pahar care sa poata fi infipt in pamant. Asa s-a nascut Pointer. A doua zi dimineata, mi-am amintit si mi-am dat seama ca nu e deloc o idee rea. Dupa cateva ore de cautari, am constatat ca nimeni nu se mai gandise la asta, sau cel putin nu sub forma unui obiect singular. “
Drumul de la idee la produs a inceput cu o plimbare prin magazinele de bricolaj. Intr-un final, Ramona a gasit cea mai buna solutie: “Am cumparat pahare si diverse parti metalice din magazine de bricolaj si am inceput sa mesteresc, in weekend. Apoi mi-a venit ideea sa folosesc un cui de cort, un obiect metalic deja gandit pentru a putea fi infipt in pamant.“
A inceput sa faca Pointere intr-un garaj, apoi intr-un apartament, iar in ultimele luni a inchiriat o masa intr-un birou in Amsterdam, alaturi de niste prieteni. “Am inceput sa produc mai multe pahare, am creat identitatea Pointer in online si m-am aruncat cu capul inainte. De atunci, cateva reviste importante online, de design, au scris despre Pointer, printre care si publicatia interna a celor de la IKEA.”
Vinde cu 29 de euro setul de doua pahare Pointer, iar clientii au aparut din toate colturile lumii, la doar 6 luni de la inventie: "Pointer a ajuns in 11 tari, pe 3 continente diferite: Europa, America si Australia. In Europa, clientii au venit din Olanda, Germania, Franta, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Austria si bineinteles Romania, iar in America s-au vandut atat in Statele Unite, cat si in Canada. Din ceea ce arata raportul campaniei de crowdfunding, primele 100 de seturi vandute se duc majoritar spre Olanda si Statele Unite, meritand sa mentionez ca sunt 2 comenzi din tari foarte exotice si anume Bahrain si Chile."
Ea spera sa-si transforme inventia intr-o afacere. Pentru ca nu are fondure necesare insa, a initiat o campanie de strangere de fonduri pe Kickstarter. Targetul este sa stranga 15.000 de euro, bani cu care poate sa-si dezvolte o linie de productie. Fabrici a gasit deja, iar Ramona planuieste sa-si aduca businessul in Romania:
“Sunt in discutii momentan cu mai multe fabrici din Romania si Olanda pentru fabricarea partilor componente. Pentru inceput, toate partile vor fi fabricate in Romania si asamblate in Olanda, urmand ca in viitor intreaga procedura sa se realizeze in Romania. In ciuda tuturor avantajelor pietii olandeze, a produce in Romania este mult mai interesant si eficient judecand dupa dedicarea inginerilor cu care lucrez si calitatea practicarii mestesugului.”
Gallery