Dupa Transfagarasan si Transalpina, un nou drum de mare altitudine isi face loc pe harta Romaniei.
Transbaiul, cum este denumit, se doreste a fi un proiect ambitios al autoritatilor de pe Valea Prahovei care vor sa puna in valoare Muntii Baiului - o zona salbatica unde, pana acum, doar cu piciorul se putea ajunge.
Cei 30 de kilometri ai drumului vor fi si asfaltati dar, pana atunci, traseul este raiul off-roader-ilor care gasesc au de infruntat aici portiuni dificile dar foarte spectaculoase.
Aflati fata in fata cu masivul Bucegi, Muntii Baiului n-au avut parte pana acum de prea multi turisti. Doar ciobanii si-au purtat turmele pe culmile sale domoale. Autoritatile locale din Azuga, Busteni si Valea Doftanei au decis sa puna in valoare frumusetea acestor locuri.
Impreuna au facut un drum care taie masivul de la nord la sud. Drumul, aflat la peste 1800 de metri altitudine, este deocamdata neasfaltat astfel ca numai masinile de mare putere il pot parcurge.
"Fantastic fata de ce ma asteptam, e cu mult peste, sincer pregatisem pentru azi traseul din Bucegi cu Lacul Bolboci, Babele si Pestera insa e mult mai frumos aici, sunt mult mai impresonat, e mai multa salbaticie", a povestit un turist.
O astfel de excursie - organizata de agentii specializate in off road - costa intre 70 - 150 de lei de persoana in functie de numarul de locuri si puterea masinii.
"Aici regasim natura in adevarata ei salbaticie, natura pura", sustine un alt turist.
Cand va fi asfaltat si va putea fi parcurs de orice autoturism, drumul peste Muntii Baiului va usura accesul turistilor catre partiile de schi din Busteni si Azuga.
Drumul printre nori te asteapta cu mancare gatita de ciobanii de la stana si peisaje superbe
Daca vreti sa ajungeti pe Transalpina, soseaua dintre nori, nu trebuie sa va multumiti, doar cu peisajul. In Muntii Parang si in special pe Valea Sebesului, turistii n-au dat inca navala cu gratare si manele.
Aici puteti gusta mancare adevrata, gatita de ciobanii de la stana, si va puteti plimba in zone superbe, unde oamenii n-au adus inca termopane si betoane.
Pe Transalpina, stana familiei Babu s-a transformat intr-un adevarat obiectiv turistic. Vara aceasta, Marioara si Gheorghe, ciobani adevarati, apar in toate fotografiile celor care au trecut pe aici. Si au fost mii de oameni, incantati sa descopere o zona superba. „Pe timpul verii stam aicea, asta inseamna transhumanta, iarna ne ducem cu oile la campie si primavara revenim la munte, suntem aici de 50 de ani, aici am botezat si copii”, povesteste Marioara Babu, proprietara stanei. Piesa de rezistenta la stana este insa mancarea. Turistii nu s-ar mai ridica de la masa, daca s-ar putea. Un meniu, adica tocanita de oaie sau vita cu mamaliga, branza si smantana cat poti duce costa 15 lei.
Pe Valea Sebesului nu prea sunt turisti cu gratare sau muzica data la maxim. Asa ca puteti admira in liniste peisajul superb. Gasiti aici si mici statiuni cum ar fi Sureanu, langa lacul de acumulare Oasa, iar statiunea Vidra este doar cu o vale mai incolo. Turistii, din ce in ce mai multi in ultimii ani, sunt fascinati de aceste meleaguri.
Desi Transalpina se inchide pe timpul ierni, Valea Sebesului este accesibila tot anul. Hotelierii spun ca zapada este cel putin la fel de buna ca pe Valea Prahovei. Preturile sunt mai mici si atentie, lipseste aglomeratia.
Locul care ar putea sa rivalizeze cu statiunile din Elvetia si Austria
Un scurt popas, intr-o zona de vis. Se numeste Transalpina. Aici, intr-un loc fabulos, inconjurat de trei creste de munti, s-au construit de curand peste 7 kilometri de partie si o instalatie cu aproape 100 de telegondole.
Iar resortul isi propune sa devina unul dintre cele mai moderne din tara pentru amatorii de schi.
La 140 de kilometri de Sibiu exista o minune: lacul Vidra numit si "inima albastra a Parangului." Aici, sapte partii ale celui mai nou complex de schi din Romania, Transalpina, isi propun sa rivalizeze cu domeniile schiabile din Austria si Elvetia. Intregul complex a fost construit cu fonduri de la Ministerul Turismului, iar investitia este una uriasa, 30 de milioane de euro.
Daca doriti sa ajungeti in acest taram minunat, aproape de soseaua Transalpina, aveti deocamdata doua variante: puteti veni pe Valea Oltului, iar din localitatea Brezoi o luati spre statiunea Voineasa, iar apoi ajungeti la langa lacul Vidra. Cea de-a doua varianta este cea dinspre localitatea Petrosani, urcati spre Obarsia Lotrului si ajungeti la destinatie.
Cele mai apropiate locuri de cazare sunt pensiunile din Obarsia Lotrului, aflate la 10 kilometri distanta.
Domeniul de schi Transalpina se intinde in prezent pe aproximativ 30 de hectare. In anii urmatori, autoritatiile vor sa extinda partiile pana la de 80 de kilometri. Pana la 31 ianuarie 2013, turistii vor beneficia gratuit de toate facilitatile: utilizarea partiilor, a telegondolei si a teleschiurilor.