ß
PRO TV si UNICEF au lansat in parteneriat o campanie de strangere de fonduri in sprijinul celor 1,7 milioane de copii victime ale cutremurului devastator din Nepal. Copiii au nevoie imediata de apa, hrana, medicamente, adapost si alte ajutoare de urgenta, precum si de consiliere psihologica. Ei au nevoie sa se intoarca cat mai repede la gradinita si la scoala. Din nefericire, un nou cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade a lovit in aceasta dimineata Nepalul.
PRO TV va realiza o serie de reportaje care vor fi difuzate in cadrul jurnalelor de stiri. Materialele “Exista viata dupa cutremur” vor fi realizate de echipa PRO TV formata din Paul Angelescu, corespondent Stirile PRO TV si Zsolt Vago, operator, care se afla in Nepal pentru a transmite telespectatorilor situatia exacta din momentul de fata si dificultatile cu care se confrunta copiii victime ale cutremurului.
Primul material, difuzat ieri seara, le-a aratat telespectatorilor cum se desfasoara actiunile de recuperare a trupurilor fara viata ramase sub daramaturi. Aceste imagini socante ale unui dezastru care a indoliat o tara intreaga demonstreaza desfasurarea impresionata de forte pentru gasirea victimelor. Reportajul a fost urmarit la nivel national de aproximativ 1.2 milioane de persoane, inregistrand 7.3 puncte de rating si 23.4% share, la nivelul publicului comercial din mediu urban.
Ne bucuram sa avem alaturi de noi ca partener in aceasta campanie PRO TV care a inteles dimensiunea dezastrului cu care se confrunta Nepalul si a vrut sa sprijine copiii aflati in aceasta situatie disperata. De fiecare data, in situatii limita, romanii au dat dovada de solidaritate si au intins o mana de ajutor, oferind speranta copiilor afectati de cutremure, tsunami si alte calamitati naturale. Speram ca si de aceasta data ei vor sprijini copiii victime ale cutremurului donand 2 euro prin sms la 8827”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Fondurile stranse in urma campaniei de o luna de zile vor sprijini UNICEF sa asigure copiilor apa potabila, adapost, truse medicale de urgenta si servicii de protectie pentru copiii aflati in situatii vulnerabile. De asemenea, vor sprijini refacerea scolilor si accesul copiilor la educatie. De exemplu, cu 150 lei, UNICEF poate asigura saruri pentru rehidratare orala, care pot salva viata a 100 de copii; 300 lei asigura rechizite scolare, cu care cel putin 20 de copii ar putea continua sa invete.
“De-a lungul anilor, campaniile ProTV au abordat subiecte sensibile si au facut cunoscute intregii tari probleme reale, cu care oamenii se confrunta zi de zi. Fie ca vorbim despre subiecte care se intampla in Romania sau la nivel global, ne propunem sa le oferim telespectatorilor tabloul complet, obiectiv si foarte bine documentat. Campania “Exista viata dupa cutremur” este un astfel de exemplu si ne bucuram ca avem ocazia sa prezentam contextul si viata cotidiana din Nepal acum, dupa tragedie. Speram ca reportajele realizate de echipa noastra sa le arate oamenilor ca si ei pot contribui la ajutorarea copiilor care sunt victime ale acestui dezastru.” a declarat Lucia Antal, Director Marketing al PRO TV.
Smiley, Ambasador National pentru UNICEF Romania, sprijina de asemenea copiii din Nepal, inclusiv facand un apel la donatie in cadrul emisiunii “Romanii au talent”.
Donatiile in sprijinul copiilor din Nepal pot fi facute si prin transfer bancar, in contul: RO10 BRDE 450S V434 6556 4500 (mentioneaza „donatie Nepal, cod donatie 04”) si pe site-ul www.unicef.ro.
Situatia in Nepal
In data de 25 aprilie 2015, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Nepalul, epicentrul sau aflandu-se la 80 de km la est de capitala Kathmandu (in Lamjung). Potrivit datelor oficiale, la nivelul intregii tari, numarul total al victimelor se ridica la 7,652 de persoane, iar 16,392 de persoane sunt ranite. Aceste cifre vor continua sa creasca pe masura ce informatiile din multiplele zone afectate devin disponibile. Din 75 de districte, 57 au fost afectate de cutremur, 12 fiind declarate grav afectate.
La doar cateva ore dupa cutremur, UNICEF deja asigurase comunitatilor afectate mai multe transporturi cu pastile pentru purificarea apei, tablete si saruri pentru rehidratare orala si truse sanitare. In doar cateva zile de la dezastru, doua avioane de marfa din partea UNICEF au aterizat in Nepal, avand la bord 120 de tone de ajutoare menite sa suplimenteze stocurile pe care le aveam initial in Kathmandu, inclusiv corturi, truse sanitare, tablete pentru purificarea apei si galeti, toate acestea fiind deja expediate catre Gorkha, zona in care a fost localizat epicentrul cutremurului. In urmatoarele zile si saptamani, UNICEF va continua sa transporte si sa distribuie provizii vitale, aflandu-se in fruntea interventiilor internationale in ceea ce priveste asigurarea apei curate si igienei, nutritiei si educatiei. Dar toate acestea reprezinta doar debutul asistentei noastre in Nepal. Ne asteapta zile lungi si grele in perioada urmatoare.
Potrivit UNICEF, cel putin 950.000 de copii din Nepal nu vor putea reveni la scoala daca nu se iau masuri urgente pentru a li se asigura spatii educationale temporare si a repara scolile afectate de cutremur. Aproape 24.000 de clase au fost avariate sau distruse de cutremurul de 7,8 grade care a lovit tara cu 12 zile in urma, deteriorarea multora dintre ele agravandu-se in urma multiplelor replici care au avut loc ulterior.
In situatii de urgenta, si scolile – fie si intr-un cadru temporar – joaca un rol esential. Reduc la minim gradul de perturbare a programului normal de educatie scolara a copiilor, ii feresc de exploatare si abuz, si disemineaza informatii care le permit copiilor sa ramana sanatosi si in siguranta. Mergand la scoala, copiii au sentimentul ca revin la normalitate, reintrand intr-o rutina care ii ajuta sa treaca mai usor peste experienta socanta traita la cutremur.
Pana acum au fost infiintate 22 de Spatii Prietenoase pentru Copii pentru comunitatile stramutate din Kathmandu, Lalitpur si Bhaktapur, deservind peste 2.200 de copii afectati de cutremur.
Cel mai probabil, in urmatoarele zile si saptamani, se va constata o extindere a acestei situatii de criza scolara, pe masura ce se vor afla tot mai multe informatii din zonele indepartate ale tarii.
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu factori de interes cheie, precum Guvernul, Parlamentul, autoritatile locale, societatea civila, parteneri nationali si internationali si cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.
Gallery