ß
Te sui, iti gasesti locul, te asezi comod pe scaun, iti deschizi tableta, citesti titlurile zilei. Verifici repede cu un ochi vremea de afara si cobori. De unde ai plecat si unde ai ajuns?
Pai de la Tokyo la Nagoya, in doar 30 de minute. Adica cam de la Bucuresti la Sebes, nu cu avionul, ci cu trenul. Si nu orice tren. Trenul care reinventeaza roata: "Maglevul" de Tokyo, care va lega capitala tarii de sudul indeparat, pana la Osaka, in 30 de ani de acum incolo.
Japonia, tara a care a introdus trenuri de mare viteza acum jumatate de secol, a anuntat un nou record mondial cu trenurile maglev. In centrul tarii, in zona Muntelui Fuji, un tren cu levitatie magnetica a atins 603 km/h pe o linie de test. Trenurile vor intra in folosinta in 2027 cand distanta dintre Tokyo si Nagoya (280 km) va fi parcursa in 40 de minute, viteza maxima fiind 500 km/h. Marea problema este costul uluitor de mare, estimarile fiind ca linia dintre cele doua orase ar necesita 100 miliarde dolari.
Trenurile maglev pot atinge 350 km/h in 90 de secunde de la pornirea de pe loc. Acum, ele au stabilit un nou record mondial de viteza pe caile ferate: 603 km/h, la o saptamana dupa ce s-a atins viteza de 590 km/h pe acelasi traseu de test. Testuil a fost facut in regiunea Yamanashi, iar trenul a rulat timp de 10,8 secunde cu peste 600 km/h, timp in care a parcurs 1,8 km.
Aceste trenuri nu au contact direct cu sina, fortele de frecare fiind reduse, putand fi atinse viteze uluitoare. Ele avanseaza datorita unor campuri magnetice puternice, dar costurile de implementare sunt foarte mari. Trenul a "levitat" la 10 cm de sol.
Primele trenuri vor intra in circulatie intre Tokyo si Nagoya in 2027, cei 280 km dintre cele doua orase urmand a fi parcursi in 40 de minute, fata de 90 de minute in prezent. Marea problema tine de costurile "astronomice" de constructie a liniei, estimate la 100 miliarde dolari, mai ales ca 80% din traseu va fi prin tunele.
Planurile indica o extindere pana la Osaka a liniei iin 2045, ideea fiind sa se ajunga la o retea nationala de trenuri maglev.
Japonia a creat trenurile de mare viteza, introducand primele servicii cu garniturile "shinkansen" inca din 1964. Acum exista peste 2.000 km si vitezele atinse sunt de 330 km/h. Cel mai rapid tren din SUA, Acela Express, ruleaza cu 241 km/h. - sursa hotnews.ro
In Romania europeana, un tren face 16 ore de la Timisoara pana in Bucuresti, cat ar dura un zbor cu tot cu escala pana la New York
In august 2014 s-a inrgestirat si un record negativ. O garnitura care a plecat seara la ora 10 din Timisoara a sosit a doua zi la ora 14 in Gara de Nord, cu o intarziere de 7 ore, timp in care pasagerii nu au primit nici apa, nici mancare. Atunci cand au coborat pe peron, bietii oameni nu mai puteau nici sa mearga de amorteala si foame. "Nu am putut ajunge la ei", sustin cei de la CFR care spun ca spun ca legea nu-i obliga sa ii despagubeasca pe calatori pentru timpul pierdut.
"Trenul groazei!" sau "Groaznic, fara aer conditionat, caldura si multa intarziere. Ca un boboc in incubator", acestea sunt doar cateva din reactiile calatorilor.
Dupa o calatorie de 16 ore, timp in care ajungi cu avionul din Bucuresti la New York, cu escala cu tot, acesti pasageri au coborat chinuiti si plini de nervi in Gara de Nord din capitala. Au plecat aseara, la ora 10 din Timisoara, insa din cauza unei furtuni care a doborat mai multi copaci pe linii, garnitura a stationat ore in sir pe traseu.
"Inumana a fost, sa stai 7 ore intr-un loc"; "Ministrul Transporturilor demisia si directorul de la CFR, nu se poate 7 ore intarziere un tren"; "Eu aveam zbor la Catania la 11.40", se plang mai multi calatori.In tren au fost si cativa turisti: din Italia, Coreea de Sud sau Norvegia.
Nu doar intarzierea a fost socanta pentru pasageri. Acestia nu au primit apa, mancare, iar aerul conditionat a fost un lux. Conditiile din unele vagoane au fost greu de suportat spun pasagerii pentru ca a lipsit aerul conditionat, iar, pentru ca toaletele nu au facut fata, mirosul era insuportabil.
"La sosirea in Gara de Nord, cei care au vrut sa continue calatoria au primit apa si biscuiti. Aerul conditionat, atata timp cat trenul a functionat cu locomotiva Diesel, este posibil sa nu fi functionat", explica Adrian Vlaicu, director operational CFR.
Din birourile lor cu apa rece si aer conditionat, cei de la CFR au promis ca vor investiga situatia. Sustin insa ca legea nu ii obliga sa ii despagubeasca pe calatori. Doar pasagerii trenurilor internationale primesc jumatate din suma data pe bilet pentru o intarziere de peste 2 ore. Iar cei care au ghinionul sa nimereasca intr-o cursa interna cu sapte ore intarziere nu primesc nici macar scuze pentru calatoria umilitoare si bataia de joc. - sursa: stirileprotv.ro