ß
  • PRO TV
  • "Romania, te iubesc!" pune problema manualelor din invatamantul romanesc si ne arata potretul lui Steven Ausnit

"Romania, te iubesc!" pune problema manualelor din invatamantul romanesc si ne arata potretul lui Steven Ausnit

"Romania, te iubesc!" pune problema manualelor din invatamantul romanesc si ne arata potretul lui Steven Ausnit

Duminica aceasta, de la ora 18:00, Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta ce se intampla in sistemul de invatamant romanesc cu manualele dupa care copiii nostrii sunt obligati sa invete. Invatamantul romanesc, in special cel primar, continua sa traiasca in trecut si nu reuseste sa se adapteze noilor generatii de elevi.

Elevii sunt prinsi intr-un cerc vicios: manualele gratuite pe care ministerul educatiei cheltuieste o groaza de bani sunt proaste, atat ca si continut, cat si ca metoda. Nu pot invata din ele pentru ca nu au ce. Pe de alta parte, profesorii le baga elevilor pe gat manuale auxiliare, fiind direct interesati sa intretina sistemul: iau comision de la editura si sunt stransi cu usa de inspectori. 

Manualele scolare, intre dezastru pedagogic si afacere profitabila. Cat cheltuiesc parintii pe manual, desi cartile scolare sunt gratuite? Vedeti duminica, la "Romania, te iubesc!", ce invata copiii romani din manualele platite din bani publici: sa memoreze termeni academici si cifre, sa fie supusi, cu capul in pamant, sa se roage ca sa castige la concursuri, sa le fie frica de greseala, sa nu intrebe. Manualele scolare arata la fel ca acum 50 de ani. Cum e posibil, cate milioane  de euro se cheltuiesc pe maculatura care indeparteaza copiii de scoala? Cum au reusit francezii sau englezii sa ofere copiilor manuale gratuite de calitate, si cum arata acestea? Au reusit noile manuale digitale romanesti sa aduca o mentalitate noua in educatia romaneasca? Duminica ne punem in pielea copiilor si incercam sa studiem manualele scolare.”  – a declarat Anca Nastasi. 

In total 6,8 milioane de euro au fost irosite anul acesta pe manuale noi, dar foarte proaste. Anca arata cum ar trebui sa arate manualele cu adevarat bune, care stimuleaza gandirea si imaginatia copiilor. Acest sistem neadaptat pune in pericol dezvoltarea generatiilor viitoare. La nivel macro, este vorba de viitorul tarii, de generatii pe care vremurile in care s-au nascut le fac sa fie mai deschise, sa absoarba informatie pe banda rulanta, sa gandeasca mai structurat. Profesorii isi uita menirea, pun interesul personal in fata interesului elevilor, nu sunt capabili sa se adapteze, traiesc intr-o lume paralela cu cea a elevilor.

Tot in aceasta duminica, Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, va prezenta portretul lui Steven Ausnit, fiul lui Max, cel mai mare industrias roman de la inceputul anilor 1900, care a fost nevoit sa emigreze cu intreaga familie in SUA cand au venit nemtii in Romania, lasand in urma o mare parte din avere. Este portretul unui descendent al uneia dintre cele mai importante familii din Romania, care prezinta povestea de viata a unui om cu viziune, provenit dintr-o familie parca predestinata sa aiba succes oriunde in lume.

Steve Ausnit a reusit sa aiba in New York acelasi succes pe care l-a avut tatal sau in Romania. El a dezvoltat o afacere de milioane de dolari plecand de la o idee banala: zipp-ul pentru pungile de plastic. Astfel,  compania lui a fost cea care a introdus inventia publicului larg, iar intre timp, piata ambalajelor de acest fel se ridica la 2 miliarde de dolari.

In 1993 Steve s-a intors in tara pentru a recupera o parte din averea tatalui. El a reusit sa recupereze mare parte din mostenire, iar printre bunurile redobandite se numarau si cateva zeci de case in zona Otelul Rosu, din care ar fi trebuit sa fie evacuati chiriasii. Insa Steve a ales sa le doneze acele case, dandu-le titlurile de proprietate.

Reportajul realizat de Paula va introduce usor telespectatorii in Bucurestiul inceputului de secol 20, ii va plimba pe la curtea regala a Romaniei,  va trece prin cea a Marii Britanii, pentru a ajunge in cele din urma in New York-ul zilelor noastre.

Acest reportaj este portretul unui descendent al uneia dintre cele mai importante familii din Romania, povestea de viata a unui om cu viziune, provenit dintr-o familie parca predestinata sa aiba succes oriunde in lumea asta. 

Toate reportajele marca Romania, te iubesc! pot fi vazute pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro sau pe voyo.ro. 

Tu cand ai spus ultima data "Romania, te iubesc"?

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni