ß
Emisiunea care pune in lumina problemele cu care se confrunta tara, musamalizarile la nivel inalt a unor subiecte de interes pentru poporul roman si situatii iesite din limita normalului pentru o tara civilizata debuteaza in forta in noul sezon cu episodul numarul 200.
Romania, te iubesc! a atins in editiile sale subiecte sensibile ce au emotionat si au deschis ochii romanilor la neregulile care se intampla in jurul lor. Implicarea echipei in subiectele pe care le trateaza nu a ramas doar la nivel de prezentare a informatiilor, ci au reusit sa isi aduca contributia in schimbari legislative, cum ar fi legea adoptiei, pentru ca Romania sa fie o tara in care legile, oamenii si mediul sunt respectate.
Primul episod din noul sezon ce debuteaza duminica, 28 septembrie, ora 18:00 va prezenta povestea flotei de pescuit oceanic care in trecut punea Romania pe primele locuri in industria de peste. Azi, multi nu mai fac diferenta intre flota de pescuit si cea comerciala, pentru ca au avut acelasi declin rusinos, cu o poveste asemanatoare in ce priveste disparitia navelor. Vapoarele care odata erau mandria Epocii de Aur mai sunt astazi doar in fotografii si filmari vechi. O industrie importanta – fabrici de procesare si conserve, cu zeci de mii de angajati inainte de revolutie au disparut din peisajul romanesc si au ajuns in ruina. Paradoxal, Romania are cea mai mare retea hidrografica din Uniunea Europeana: peste 8 mii de kilometri de rauri interne, Dunare si acces prin mare la oceanul planetar. O ancheta complexa care isi propune sa dezlege itele unui mister din lumea spionajului si contraspionajul de dinainte de ‘89 si imediat dupa revolutie.
Rares Nastase, cel care semneaza materialul episodului cu numarul 200, declara: “Initial am fost usor reticent in abordarea acestui subiect. Odata pentru ca flota a disparut complet si nu mai aveam ce filma, apoi pentru ca tot mai putini oameni vorbesc despre ce a insemnat pescuitul oceanic. si mai ales pentru ce alta industrie a fost paravan. si totusi, de cand am plecat la filmare lucrurile au inceput sa se lege – am facut rost de fotografii si imagini si am aflat lucruri halucinante - legaturi intre Armata si Securitate pentru a face rost de valuta, in perioada comunista. Iar despre industria pestelui sau ce a mai ramas din ea si ce s-a intamplat cu banii investiti pentru a reinvia acest domeniu, voi mai vorbi in acest sezon. De asemenea, le-am mai pregatit telespectatorilor si alte ilegalitati demonstrate, din domenii care ii ard de ani de zile pe romani la buzunar.”
Noul sezon va aborda o serie de cazuri interesante printre care si povestea copiilor si adultilor cu dizabilitati fara familie. Aproape 400 de insitutii denumite pompos Centre de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap adapostesc 17.000 de adulti si 7.000 de copii. in realitate sunt mici inchisori, ferite de ochii lumii si ferecate de autoritati, in care odata intrati mai ies doar dupa moarte.
O investigatie in istorie despre Averea Fundatiei Gojdu, o bogatie impresionanta, a doua ca valoare dupa Tezaurul de la Moscova de care romanii nu beneficiaza. O poveste cu fire incalcite care incepe in 1869 si continua si astazi in 2014, despre care romanii trebuie sa stie.
De interes sunt si anchetele despre sistemul energetic romanesc: un sac fara fund din care se infrupta corbii. Milioane de euro pierdute pe banda rulanta sub privirile unui stat incapabil de reactie.
Aceste subiecte si multe altele vor fi prezentate in noul sezon Romania, te iubesc!, din 28 septembrie in fiecare duminica, de la ora 18:00, la PRO TV!
Gallery