ß
Natura a creat de-a lungul vremii cele mai spectaculoase si ciudate locuri. O adevarata binecuvantare pentru ochiul omului. Vezi mai jos zece dintre ele.
1. Valea Mortii, Namibia
Candva, prin Valea Mortii din Namibia curgea un rau, de-a lungul caruia se afla o padure deasa. Treptat, insa, raul a secat, lasand in urma o zona arida si fara viata. Valea Mortii a devenit cea mai inalta duna de nisip din lume si o zona in care se mai gasesc doar urme ale stralucitoarei paduri care exista candva. Zona a fost denumita Valea Mortii in momentul in care specialistii si-au dat seama ca au de a face cu un adevarat cimitir de copaci. Copacii practic s-au mumificat, conditiile nepermitandu-le sa se descompuna. in schimb, copacii s-au pietrificat.
2. Lacul Hillier, Australia
Lacul Hillier are in jur de 700 de metri lungime si arata precum un milkshake de capsuni sau o guma uriasa de mestecat. Nu in ultimul rand, se spune ca arata precum o apa in care s-au scurs numeroase substante dubioase. Lacul este inconjurat de nisip alb si o padure deasa care este in contrast total cu apa de culoare roz. Lacul Hillier nu este singurul lac roz din lume, dar este singurul pentru care inca nu s-a descoperit o explicatie plauzibila. La inceput s-a spus ca de vina ar fi lumina soarelui, dar aceasta varianta a fost infirmata cand s-a stabilit ca apa ramane roz in orice conditii. Cel mai probabil, apa devine roz din cauza microorganismelor, a algelor si a bacteriilor. Cert este ca apa nu este periculoasa pentru om.
3. Istmul Eaglehawk Neck, Tasmania
in sudul Tasmaniei exista Istmul Eaglehawk Neck, care leaga Peninsula Tasmania de zona continentala ce poarta acelasi nume. Istmul reprezinta o formatiune geologica rara, aratand precum un paviment alcatuit din sute de formatiuni perfect egale, asemanatoare pietrelor folosite la paviment. Eaglehawk Neck este cunoscut si pentru ca aici a fost prima inchisoare din lume pazita de caini. Prizonierii de la Port Arthur, care vroiau sa evadeze, trebuiau sa parcurga o distanta de 450 de metri lungime si 35 de metri latime. Noua caini de paza asigurau zona respectiva. Cainii erau situati la distante egale unul de celalalt si erau infometati pentru a inhata pe oricine vrea sa treaca de ei. Conform legendei, doar trei detinuti au reusit sa scape.
4. Muntele Tianzi, China
Incredibil de inalte si subtiri, varfurile Muntelui Tianzi, din China, reprezinta o mare curiozitate a lumii. Nimeni nu-si da seama cum de acestea nu s-au prabusit inca, in conditiile in care par sa-si mentina echilibrul precum niste balerine pe varfuri. Muntele Tianzi, din Provincia Hunan, s-a format sub apa, in urma cu 380 de milioane de ani, si reprezinta sursa de inspiratie pentru “Avatar”, celebra pelicula a lui James Cameron. Apa si-a facut culoar prin nisip si au ramas doar varfurile inalte, de piatra. Sunt circa 3.000 de astfel de “turnuri”, unele avand inaltimi de pana la 1.500 de metri.
5. Pamukkale, Turcia
Ciudatele si in acelasi timp frumoasele piscine terasate Pumakkale sunt considerate minuni ale lumii de doua milenii. Acum mii de ani, cutremurele au creat fisuri adanci care au permis izvoarelor termale sa aduca apa bogata in carbonat de calciu la suprafata. Dupa ce apa s-a evaporat, materialele calcaroase s-au condensat si s-au depus in straturi multiple de Travertine care de-a lungul timpului au creat pereti in acelasi fel in care o stalactita se formeaza intr-o pestera.
Citeste restul topului pe apropo.ro