• PRO TV
  • Misterele care uimesc oamenii de stiinta: 10 fenomene care nu au inca explicatie

Misterele care uimesc oamenii de stiinta: 10 fenomene care nu au inca explicatie

Misterele care uimesc oamenii de stiinta: 10 fenomene care nu au inca explicatie

Cercetătorii au încercat dintotdeauna să rezolve marile mistere ale lumii şi totuşi unele fenomene naturale încă uimesc oamenii de ştiinţă. De la luminile misterioase care însoţesc cutremurele, la pietre care se mişcă inexplicabil în Statele Unite, unele fenomene naturale par să nu aibă nicio explicaţie.

sursa: mediafax.ro

Dailymail.co.uk a alcătuit o listă cu cele mai ciudate întâmplări pe care oamenii de ştiinţă nu le pot explica.


1. Luminile care însoţesc cutremurele. Din punct de vedere al misterului, al controversei şi al scalei la care are loc fenomenul, luminile care apar pe cer înaintea şi în timpul seismelor conduc clasamentul. Sunt misterioase pentru că nu se ştie ce le cauzează, controversate pentru că nu toţi cercetătorii sunt convinşi că există cu adevărat, iar pentru o măsură a scalei la care se petrece evenimentul e de ajuns să ne imaginăm un cutremur puternic şi o futună cu descărcări electrice combinate într-un singur fenomen natural. Fizicianul italian Cristiano Ferugia a alcătuit un raport detaliat al luminilor ciudate care însoţesc seismele începând cu evenimente care au avut loc cu două mii de ani înaintea erei noastre.

O parte dintre cercetători sunt însă sceptici, mai ales că până în 1966, în timpul cutremurelor din zona Matsushiro, nu exista nicio dovadă clară a existenţei acestui fenomen misterios. Sigur, de atunci au apărut sute de fotografii, în special pe Internet, dar formele, culorile şi intensitatea luminilor diferă atât de mult la fiecare eveniment, încât e dificil să se stabilească exact care dintre ele sunt falsuri. Teoriile înaintate de oamenii de ştiinţă variază de la căldură generată de frecare sau mişcări tectonice. În 2003, Freiedemann Freund, fizician în cadrul NASA, a realizat o serie de experimente în urma cărora a concluzionat că luminile care însoţesc seismele sunt cauzate de activitatea electrică a rocilor. Conform teoriei lui, undele de şoc cauzate de cutremure modifică proprietăţile electrice ale siliconului şi a mineralelor care conţin oxigen, ceea ce le face să emită lumină. Nu există un consens în rândul cercetătorilor însă, iar teoria lui Freund este tratată doar ca o explicaţie posibilă şi nu o rezolvare a misterului.

2. Liniile Nazca. O serie de opere de artă supradimensionate care marchează câmpiile din Peru, liniile Nazca acoperă 450 de kilometri pătraţi de deşert. Acestea includ forme geometrice uriaşe, imagini care reprezintă plante şi animale şi, mai rar, siluete umane care sunt vizibile din aer. Cercetătorii cred că au fost realizate de poporul Nazca într-o perioadă de o mie de ani, între 500 înaintea erei noastre şi 500 AD, dar nimeni nu ştie ce scop au avut. Autorităţile din Peru întâmpină probleme în a proteja liniile Nazca, deşi acestea sunt incluse în patrimoniul mondial. Anul trecut, spre exemplu, mai mulţi peruani creşteau porci în zonă, peste formele vechi de mii de ani. Pentru mulţi, zona este doar un teren viran, într-o regiune cu o populaţie săracă în creştere continuă.

Teoria iniţială, conform căreia modelele fac parte dintr-un calendar astronomic, a fost infirmată în 1997, iar de anul trecut, cercetători de universitatea Yamagata, din Japonia, au început un program de 15 ani la finalul căruia speră să afle mai multe despre originea liniilor Nazca.

3. Navigaţia fluturilor monarh. În fiecare an, milioane de fluturi monarh din America de Nord migrează pe o distanţă de mai mult de 3.000 de kilometri spre sud, în aşteptarea iernii. Până în anii '50, nu se ştia unde îşi termină călătoria, dar Norah Urquhart şi soţul ei Fred au început să-i marcheze şi să-i urmărească încercând să rezolve acest mister. Apoi, în 1976, au urmat un pont de la un tăietor de lemne local şi au urcat pe "Muntele Fluturilor". Aparent, toţi fluturii din America de Nord îşi petrec iarna în aceeaşi pădure muntoasă din Mexic. Enigma nu se încheie aici, însă. Chiar dacă ştim că toţi fluturii monarh migrează către aceleaşi 12-15 locuri aflate în aceeaşi zonă mexicană, nimeni nu ştie cum reuşesc să navigheze până acolo. Studiile sugerează că se folosesc de poziţia soarelui pentru a zbura spre sud şi îşi ajustează zborul în funcţie de oră cu ajutorul ceasurilor circadiene din antene.

Profesorul Steven Reppert de la universitatea din Massachusetts spune că probabil fluturii se folosesc de puncte de reper pentru a ajunge în zonă. "Punctele de repere generale, cum este Golful Mexic, spre eemplu, îi pot ajuta să se îndrepte în direcţia corectă, dar nu oferă sficiente informaţii pentru a-i ghida spre acelaşi loc în care ajung toţi, în fiecare an", spune el. Oamenii de ştiinţă bănuiesc că sunt atraşi de o forţă geomagnetică, dar studiile nu confirmă această teorie încă.

4. Fulgerele globulare. Nikola Tesla, fizicianul care a dezvoltat curentul alternativ a produs fulgere globulare în laborator. "Nu am văzut bile de foc, dar am determinat modul în care se formează şi am reuşit să le produc artificial", scria el în 1904. Ceea ce uimeşte e faptul că astăzi, la mai mult de o sută de ani de atunci, oamenii de ştiinţă nu reuşesc să reproducă exact experimentul lui Tesla. Unii cercetători nu cred în existenţa fulgerelor globulare, deşi martorii le confirmă prezenţa de mii de ani, chiar şi în surse din Grecia antică. Fenomenul se petrece în timpul furtunilor cu descărcări electrice şi presupune apariţia unor sfere luminoase, care uneori trec prin geamuri sau coboară prin coşurile caselor.

În august 2013, Academia Forţelor Aeriene din Colorado, Statele Unite a realizat şi a fotografiat sfere luminoase strălucitoare în laborator. Experimentul lor a generat scântei electrice descărcate de electrozi parţial submersaţi într-o soluţie de electroliţi. Chiar şi aşa, cercetătorii nu înţeleg cum se formează sferele în mod natural.

Citeste tot articolul aici, pe mediafax.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni