ß
In urma cu un an, cand un orasel din Congo a fost atacat de gruparile de rebeli, mii de locuitorii au fost nevoiti sa se refugieze in Uganda, lasandu-si in urma casele si putinul agonisit intr-o viata.
Printre refugiati se numara si Dieme, un baietel in varsta de 8 ani, care adora sa mearga la scoala si sa invete, insa care a pierdut aceasta ocazie odata cu izbucnirea revoltelor. Intr-un videoclip publicat de Organizatia Salvati Copiii, Dieme povesteste despre cum s-a schimbat viata sa si a celoralti copii din tabara de refugiu.
"Inima imi batea foarte repede. Rebelii se apropiau si apoi toata lumea a inceput sa fuga", isi aminteste el despre ziua in care a fost nevoit sa-si paraseasca locuinta.
Desi are o varsta frageda, Dieme stie cat de importanta este scoala, iar pentru a avea acces la educatie isi risca viata zi de zi. Singura cale prin care poate ajunge la ore este sa traverseze din Uganda inapoi in Congo, unde situatia este inca instabila din cauza gruparilor de rebeli care marsaluiesc prin orase.
Scoala lui Dieme este una improvizata: cateva mese la umbra unor copaci si o tabla de scris, iar in loc de indicator folosesc o bucata mare de lemn. Cu toate acestea, copilul spera in continuare la un viitor mai bun si stie ca singura modalitate prin care isi poate construi o viata mai buna este sa invete:
"Este mai bine sa mori incercand sa ajungi la scoala, sa ai parte de o educatie, decat sa stai acasa fara un viitor mai bun in fata. Imi place sa merg la scoala pentru ca asa devin inteligent. Educatia te ajuta. Daca esti sarac, poti deveni mai bogat daca inveti. Iar atunci cand devii bogat iti poti ajuta copiii sa fie si ei inteligenti", spune baietelul in clip.
In aceeasi situatie ca Dieme se afla si Mohammad, un sirian de 12 ani, care este nevoit sa munceasca pana la epuizare intr-un magazin din Iordania pentru a-si intretine familia, dupa ce au fost evacuati din Siria din cauza razboiului civil care a izbucnit in urma cu doi ani.
"Stiam sa scriu. Aici, am uitat totul. Nici macar nu mai pot sa tin creionul in mana corect", povesteste Mohammad, intr-un videoclip publicat de UNICEF.
Gallery