Cuburile de gheata sunt cea mai populara solutie de a pastra bauturile reci, in special in lunile calduroase de vara. Putini dintre noi stiu insa la ce riscuri se expun atunci când le folosesc. Iata cât de periculoase sunt, de fapt, cuburile de gheata.
Iata ce riscuri presupune insa aceasta metoda:
In general, in tarile dezvoltate, autoritatile reglementeaza calitatea apei potabile, stabilind un numar maxim admis de bacterii la fiecare centimetru cub, precum si anumiti parametri chimici si microbiologici. Astfel, cuburile de gheata produse cu apa de la robinet ar trebui sa fie sigure pentru consum, relateaza Huffington Post. Din pacate insa, aparatele de refrigerare individuale nu sunt controlate, astfel ca apa poate sa fie contaminata in timpul procesului de inghetare.
Un studiu realizat pe automatele de gheata de la restaurantele din Las Vegas, Statele Unite, a aratat ca 33.3% dintre mostrele obtinute depaseau reglementarile EPA (n.r. Environmental Protection Agency, agentia de protectie a mediului, in limba engleza) privind numarul de bacterii heterotrofe si 72.2% prezentau urme posibile de bacterii coliforme. Din pacate, acest lucru inseamna ca, probabil, si alte alimente din restaurante prezinta aceleasi caracteristici si chiar daca nu, riscul ca acestea sa devina contaminate in contact cu gheata este unul crescut, spune Pritish Tosh, medic de boli infectioase si cercetator la Mayo Clinic.
Martin Bucknavage, asociat al departamentului de stiinta alimentara din cadrul Universitatii Pennsylvania, spune ca mucegaiul este probabil principalul vinovat in cazul contaminarii ghetii. Din pacate, acesta se gaseste frecvent in masinile de gheata din restaurante si, uneori, apare si in frigiderele si congelatoarele din gospodarii. Temperatura scazuta din congelatoare impiedica, de obicei, dezvoltarea acestuia, dar problemele apar atunci când aparatele sunt oprite si pornite in mod frecvent. " Daca masina de facut gheata ori frigiderul dumneavoastra inceteaza sa functioneze pentru o vreme, curatarea acestora este necesara inaintea folosirii", spune Bucknavage.
Citeste restul articolului pe Mediafax
Gallery