ß
Un autoportret al lui Rembrandt, considerat o copie, a fost supus recent unor noi teste şi a fost definitiv autentificat, fiind estimat la suma de 30 de milioane de lire sterline (37,5 milioane de euro).
Tabloul, aflat într-o galerie din Buckland Abbey, Devon, din anul 2010, a fost iniţial păstrat într-un depozit, din cauza lipsei spaţiului de expunere, informează independent.co.uk
Acum, lucrarea va deveni unul dintre punctele centrale de atracţie ale galeriei, situată în fosta casă a corsarului din perioada elisabetană Francis Drake, după ce o serie de noi teste ştiinţifice au demonstrat definitiv că este vorba despre o pictură autentică de Rembrandt.
Lucrarea, considerată, timp de decenii, fie o copie, fie o imitaţie a unuia dintre elevii maestrului olandez, datează din 1636 şi îl prezintă pe Rembrandt la vârsta de 29 de ani, cu o beretă de catifea pe cap şi o mantie împodobită, din acelaşi material.
Tabloul a fost cumpărat în anii '60 de Samuel of Wych Cross şi a fost încredinţat fundaţiei National Trust în 2010 de către soţia acestuia, Edna, experţii fiind convinşi la acea vreme că era vorba despre o copie, argumentând că există diferenţe între data pictării lucrării şi stilul de lucru al lui Rembrandt.
Însă expertul în artă Ernst van de Wetering a avut îndoieli asupra acestui diagnostic încă din 2005, iar în 2012 a călătorit la Buckland Abbey, pentru a solicita efectuarea unor teste ştiinţifice care să îi confirme autenticitatea.
Testele au început la sfârşitul anului trecut, iar acum, după opt luni de investigaţii, cu ajutorul razelor X şi a analizei cu radiaţii infraroşii a pânzei, la care s-a adăugat expertiza altor specialişti în Rembrandt, tabloul a fost declarat autentic.
Tabloul a fost mai întâi curăţat, iar stratul de lac adăugat ulterior a fost înlăturat, culorile originale şi stilul de pictură ieşind astfel la iveală pentru a demonstra că îndoielile referitoare la autenticitatea sa au fost incorecte.
"Deşi am fost sigur că pictura era un Rembrandt când am văzut-o în 2013, am dorit să o examinez după curăţare şi să efectuăm o analiză tehnică, fapt care nu s-a mai întâmplat până acum. Cu toate aceste date ştiinţifice suplimentare, sunt mulţumit că este vorba despre un Rembrandt", a declarat Ernst van de Wetering.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), unul dintre cei mai importanţi pictori din perioada cunoscută ca "vârsta de aur olandeză a picturii", a realizat aproximativ 50 de tablouri în ulei, 32 de gravuri şi şapte desene.
sursa: mediafax.ro