ß
  • PRO TV
  • Coca-Cola renunta la un ingredient controversat folosit in bauturile sale

Coca-Cola renunta la un ingredient controversat folosit in bauturile sale

Coca-Cola renunta la un ingredient controversat folosit in bauturile sale

The Coca-Cola Company a anuntat ca va elimina un ingredient controversat, folosit si la solutiile ignifuge, din bauturile energizante pentru sportivi si cele cu gust de fructe. Decizia vine dupa o masura similara luata de PepsiCo, in urma unei petitii online care a strans sute de mii de semnaturi.

Coca-Cola, cea mai mare companie producatoare de bauturi racoritoare din lume, a decis sa elimine ingredientul controversat BVO (n.r. Brominated Vegetable Oil, ulei vegetal bromat, in limba engleza) din produsele sale, pana la sfarsitul anului, informeaza BBC.

"Desi uleiul vegetal brominat (BVO) nu este folosit in nici una dintre bauturile pe care le comercializam pe pietele europene, acesta este folosit in unele bauturi din portofoliul nostru, comercializate in alte piete din lume, ca stabilizator de aroma, cu rolul de a preveni separarea anumitor ingrediente. Toate bauturile noastre, inclusiv cele care contin BVO, sunt si au fost intotdeauna sigure pentru consum si respecta toate reglementarile din tarile in care sunt comercializate. Siguranta si calitatea produselor reprezinta principala noastra prioritate", spun reprezentantii din Romania ai companiei.

Hotararea vine dupa o miscare similara din partea rivalilor de la PepsiCo, in urma unei petitii online pe site-ul Change.org, care a strans mai mult de doua sute de mii de semnaturi.

BVO, uleiul vegetal bromat, este un ingredient folosit de companiile producatoare de bauturi racoritoare ca emulgator si stabilizator, inca din anii '30, in special la sucurile cu aroma de citrice, pentru a evita separarea acestora in timpul distributiei. Daca apa carbogazoaza ar fi amestecata cu aromele, fara a se folosi un astfel de ingredient, acestea s-ar separa si ar pluti la suprafata lichidului, din cauza denistatii diferite, la fel ca si in cazul apei si al uleiului.

Prin adaugarea de BVO, chimistii modifica densitatea aromelor, astfel ca acestea se amesteca in mod uniform cu restul bauturii, dand un gust si un aspect placut. in Uniunea Europeana, unde ingredientul este interzis, producatorii folosesc, de regula, esteri glicerici din rasini lemnoase sau guma de roscove/guma de caruba.

In Statele Unite ale Americii, BVO a fost recunoscut ca fiind in general sigur in 1958, desemnare retrasa in 1970, cand a inceput sa fie controlat. In prezent, FDA (n.r. U.S: Food and Drug Administration, Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA, in limba engleza) impune anumite restrictii la folosirea acestui ingredient, limitand concentratia maxima la 15 parti la un milion. Substanta era folosita pe scara larga in America, in bauturi ca Mountain Dew sau Gatorade (PepsiCo), Powerade, Fanta si Fresca (The Coca-Cola Company), ori Squirt, Sun Drop sau Sunkist Peach Soda (Dr Pepper Snapple Group).

O campanie inceputa de Sarah Kavanagh, o adolescenta din Mississippi, Statele Unite, a atras atentia opiniei publice asupra potentialelor riscuri de sanatate la care se expun cei care consuma produsele respective. inainte sa bea dintr-o sticla de Gatorade, Kavanagh, o vegetariana convinsa, a verificat eticheta, asa cum obisnuieste sa faca de fiecare data, pentru a se asigura ca bautura nu contine ingrediente de origine animala. Uleiul vegetal bromat, o substanta despre care nu mai auzise, a facut-o, insa, curioasa. "stiam ca nu e de origine animala, dupa denumire, dar am vrut sa vad despre ce e vorba, asa ca am cautat pe Google", a spus ea pentru New York Times. Lunga lista de efecte secundare, de la dureri de cap si oboseala si pana la afectiuni neurologice si niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni, a alarmat-o.

Kavanagh a lansat o petitie online pe site-ul Change.org prin care cerea eliminarea ingredientului controversat, care este folosit si in substantele ignifuge, din bauturile energizante pentru sportivi. Petitia a strans mai mult de doua sute de mii de semnaturi si a deteminat compania PepsiCo sa schimbe, initial, reteta Gatorade si, ulterior, sa elimine BVO din toate bauturile pe care le produce, inclusiv Mountain Dew. "Substanta este interzisa in alte locuri din lume, ceea ce inseamna ca producatorii au deja alternative. Nu inteleg de ce nu au facut schimbarea si aici [in Statele Unite]", spune ea.

La inceputul acestei saptamani, The Coca-Cola Company a anuntat ca va elimina ingredientul controversat din toate bauturile pe care le produce, pana la sfarsitul anului. Josh Gold, purtatorul de cuvant al gigantului american, spune ca miscarea nu se datoreaza insa riscurilor de sanatate la care sunt expusi consumatorii. "Toate produsele noastre, chiar si cele care contin BVO, sunt sigure si asa au fost dintotdeauna. Bauturile sunt in concordanta cu regulile din tarile in care sunt vandute", spune el. Totusi, compania va inlocui uleiul vegetal bromat cu acetatul izobutirat de zaharoza sau cu esteri glicerici din rasini lemnoase, pentru a satisface sutele de mii de semnatari ai petitiei electronice.

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni