ß
  • PRO TV
  • "Leguma minune", cultivata in Buzau. Rezista si la -40 de grade si poate aduce profit de 200.000 de lei/hectar

"Leguma minune", cultivata in Buzau. Rezista si la -40 de grade si poate aduce profit de 200.000 de lei/hectar

"Leguma minune", cultivata in Buzau. Rezista si la -40 de grade si poate aduce profit de 200.000 de lei/hectar

Dupa aproape 10 ani de studiu, cercetatorii de la statiunea de legumicutura din Buzau sustin ca au redescoperit leguma minune, numita topinambur.

Rezista atat la ger, cat si la arsita, asigura recolte mari fara prea multa atentie si poate fi salvarea agricultorilor, scrie STIRILEPROTV.RO. Leguma poate fi consumata ca atare, in salate, iar cine se bazeaza pe o productie mai mare, o poate folosi in industria alcoolului, productia de zahar ori fabricarea de medicamente. Pe scurt, din cultura de topinambur se pot obtine profituri uriase.

Topinamburul este o leguma pe nedrept uitata, sustin cercetatorii din Buzau. Si ar putea deveni o importanta sursa de venit. In perioade de criza, cum au fost anii '40 in Franta, aceasta cultura a fost salvatoare. Denumit si cartof de pamant, nap porcesc sau para iernatica, topinamburul se adapteaza perfect climei din Romania.

"Rezista pana la -40 de grade si la temperaturi ridicate, arsita din timpul verii, nu prezinta boli, daunatori. Singurul daunator periculos este soarecele", spune Costel Vinatoru, cercetator.

Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investie de 4 mii de lei: pretul tuberculilor. Si cum planta este perena, cheltuiala se face doar in primul an.

Plantatiile de topinambur sunt extrem de rentabile. Un kilogram de tuberculi se vinde cu 4-5 lei. La cele aproape 50 de tone productie anuala, profitul agricultorilor poate depasi 200 de mii de lei pe hectar.

Ca aliment, topinamburul se consuma crud, in salate, fiert sau prajit. Tuberculii se gatesc precum cartofii si se mureaza ca varza. De asemenea, din aceasta leguma se poate face dulceata ori sirop. In plus:

Topinamburul poate fi folosit si pentru obtinerea de biomasa pentru biocombustibili, dar si in industria spirtului. De exemplu, din 100 de kilograme de tuberculi rezulta pana 10 litri de alcool cu o tarie de pana la 35 de grade. De asemenea, tulpina de topinambur poate fi folosita pentru obtinerea de peleti pentru centralele termice.

Singura problema ar fi ca tuberculii, odata recoltati, se usuca repede si sunt greu de depozitat. Insa planta poate fi pastrata in sol pana cand producatorul primeste o comanda.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni