Primul muzeu digital din Romania se afla in Arad, la Pecica, a fost ridicat in cinci luni si a costat 120.000 euro, beneficiind de finantare in proportie de 98% din fonduri din partea Uniunii Europene. Cladirea, inaugurata in octombrie 2013, este proiectul arhitectului Claudiu Ionescu.
Muzeul, unicat in Romania, e vizitat saptamanal de sute de turisti. Nu are doar rol decorativ e intesat de tehnologie 3D care le permite vizitatorilor sa exploreze aproape fiecare muzeu sau exponat din lume, fara sa faca un pas in afara cladirii-minune. Mai mult, in zilele insorite, umbra cladirii si forma sa unica o transforma intr-un cadran solar urias.
Desi spuneam ca forma ciudata, de catedrala, pare sa contravina legilor fizicii, cladirea proiectata de Ionescu respecta intru totul expresiile matematice, scrie yoda.ro. “Miracolul” lui Brancusi a fost principala sursa de inspiratie. Cladirea asemanatoare cu o catedrala din viitor, se ridica de la sol urmand modelul spiralei lui Fibonacci si ia forma unei muze a celebrului sculptor roman. "Forma sa ofera vizitatorilor sentimentul unei aspiratii, nu doar a cladirii ci a vietii insesi”, spune Cladiu Ionescu, cel care a facut posibila aceasta minune de pe malul Muresului.
In interiorul cladirii de doar 125 mp, parca te-ai afla in alta lume. Spatiul este atat de bine eficientizat incat ai impresia unui muzeu in toata regula. Insa costurile reprezinta doar o fractiune din cele pe care un muzeu clasic le-ar necesita. La asta contribuie ultimele tehnologii ecologice, sisteme de energie regenerabila, panouri voltaice, LED-uri care lumineaza interiorul si ferestre pozitionate in asa fel incat in lunile de vara sa se evite caldura prea mare.
Vorbim totusi de un muzeu digital. “Vizitatorii pot vedea aproape tot ce doresc din lume, folosind tehnologia pasiva 3D”, spune arhitectul. De aici poti vizita virtual o multime de alte muzee, cu ajutorul ecranelor 3D, monitoarelor de 45 de inci si al proiectiilor video 3D.
Cei interesati de traditiile locale pot explora virtual Lunca Muresului si imprejurimile muzeului, sau pot chiar folosi una din cele 60 de biciclete pentru o excursie adevarata in natura. Exista insa si o alta modalitate de a “calatori” prin imprejurimi. Vizitatorii muzeului pot face excursii virtuale pe biciclete stationare. Acestea au atasati senzori de miscare, iar imaginile proiectate pe ecran se vor adapta vitezei de pedalare.
Sursa: yoda.ro
FOTO: Archdaily @ Bogdan Iorgovan
Gallery