• PRO TV
  • Predau gratuit in scoli si creeaza gradini comunitare urbane. Modalitatea prin care cativa tineri reusesc sa educe Romania sa manance sanatos

Predau gratuit in scoli si creeaza gradini comunitare urbane. Modalitatea prin care cativa tineri reusesc sa educe Romania sa manance sanatos

Predau gratuit in scoli si creeaza gradini comunitare urbane. Modalitatea prin care cativa tineri reusesc sa educe Romania sa manance sanatos

Organizatia Romania in Tranzitie s-a format in 2011, dupa ce cativa tineri au inteles rolul pe care il are o alimentatie sanatoasa asupra organismului si au pus bazele proiectului Gradina din Curtea Scolii. In momentul de fata, organizatia reuseste sa educe copii din trei orase ale tarii: Brasov, Bucuresti si Pitesti, invatandu-i ce este permacultura.

Proiectul se desfasoara prin activitati extracuriculare, gratuite, tinerii invatandu-i pe elevii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani cum sa cultive fructe si legume, in curtea scolii sau chiar pe balcon. 

"Pana in 2013 nu a existat o finantare, fiecare se folosea de ustensilele personale. Ce e drept, nici nu implica foarte multe costuri". Ionut Badica, coordonatorul proiectului, sustine ca proiectul se bucura de un real succes, copiii fiind extrem de entuziasmati de rezultatele muncii lor. Acesta a povestit intr-un interviu acordat PROTV ca, in cadrul orelor de permacultura pe care le coordoneaza, elevii nu invata doar sa planteze sau sa recolteze un anumit fruct. Voluntarii incerca sa le ofere elevilor notiuni din materii precum matematica, istorie sau geografie, prin conexiunile pe care le fac atunci cand dezbat un anumit subiect.

"Ne folosim de procesul prin care trec plantele, il folosim ca material didactic si de scuza gradinaritului pentru a face la um moment dat o schimbare in mentalitatea copiilor", sustinea Mihai Abagief, coordonatorul national informal al proiectui, intr-un interviu mai vechi.  

Cursurile se tin sambata, unde o echipa de aproximativ 5 voluntari ii invata si discuta cu elevii scolilor implicate in proiect reusind sa creeze adevarate comunitati in jurul organizatiei.

"Cei care ajuta la desfasurarea activitatilor nu sunt neaparat membri ai organizatiei, nu sunt voluntari. Sunt persoane care vor sa ajute intr-un mod societatea", sustine Ionut Badica.

 Prima scoala in care a fost implementat proiectul Gradina din Curtea Scolii este scoala Ferdinand din Bucuresti, unde, din 2012, elevii pot alege un astfel de curs extracurricular. "Un astfel de proiect nu este foarte greu de implementat, insa necesita sprijinul corpului profesoral din scoala respectiva. Acestia trebuie sa aiba notiuni despre permacultura sau timp pentru a invata." Totodata, Ionut sustine ca si parintii ar trebui sa ii incurajeze pe micuti. "Sunt putini cei ai caror parinti vin sa-i sustina. Cred ca nu o iau in serios, nu isi dau seama de importanta naturii."

 Acum, Ionut se gandeste sa introduca o noua etapa in proiect, cea de gastronomie. Pe langa cursurile de gradinarit propriu-zise, elevii ar putea beneficia de cursuri in care vor invata cum sa prepare ceea ce au recoltat.

 

In Marea Britanie, cunoscutul bucatar Jamie Oliver a creat un program asemanator acestuia, reusind sa adauge la bugetul acordat educatiei 280 de milioane de lire sterline, pentru imbunatatirea alimentatiei copiilor in scoli. In prezent, programul este unul dintre cele mai eficiente proiecte britanice si continua sa se bucure de un sprijin important din partea statului.



Gradina din Curtea Scolii
nu este singurul proiect al organizatiei Romania in Tranzitie  care vine in sprijinul si educarea societatii romanesti. Gradini Comunitare Urbane este proiectul care isi propune sa schimbe fata Bucurestiului, creand spatii in care oamenii sa isi poata cultiva fructe si legume necesare, pe perioada sezonului cald. Coordonatorul proiectului-pilot, Laurentiu Cernat, ne-a explicat cat de importante ar putea fi aceste gradini pentru aglomeratia urbana in care traim.

"Proiectul este o continuare fireasca a evenimentelor de informare la care am participat si a primului meu proiect ca si coordonator, Reciclub. In cadrul acestuia incercam sa ii invat pe cei mici cum sa recicleze sticlele din plastic"

Pentru inceput, tanarul a gasit cateva spatii in care sa poata recolta legume, fructe, verdeturi pentru comunitatile din imprejurimi. "Este important ca cei din comunitatea locala sa fie implicati. Imi doresc ca spatiile alocate diverselor plantari sa fie ingrijite de cei ce stau in zona. Acesta este unul dintre scopurile proiectului."

 Unul dintre aceste spatiile gasite de catre Laurentiu Cernat este terasa Directiei Generale de Asistenta Sociala Bucuresti, unde a inceput deja sa lucreze la crearea primei Gradini Comunitare Urbane din Romania, care este sustinuta si de o institutie publica romaneasca.

"Pe viitor, vom avea si o gradina urbana mobila, pe care o s-o mutam dintr-o locatia in alta. Sper totodata sa existe mai multi doritori si sa putem duce proiectul si pe terasele blocurilor. O astfel de gradina ar putea fi ingrijita de asociatia de locatari ai unui bloc." 

 Gradinile Comunitare Urbane sunt foarte apreciate in tarile occidentale si de peste ocean. In 2009, Michelle Obama a organizat o astfel de gradina la Casa Alba, pentru a atrage atentia asupra usurintei cu care putem avea parte de o alimentatie sanatoasa chiar daca traim intr-un mediu urbanizat.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni