• PRO TV
  • Acesta este singurul lac din lume care isi schimba culoarea. Si se afla in Romania

Acesta este singurul lac din lume care isi schimba culoarea. Si se afla in Romania

Acesta este singurul lac din lume care isi schimba culoarea. Si se afla in Romania

Nici macar Finlanda, "Tara celor 1.000 de lacuri", nu se poate lauda cu un lac unic, asa cum este Lacul Albastru de langa Baia Sprie. Este singurul lac din lume care isi schimba culoarea, in functie de lumina si de oamenii care inoata sau nu in apele sale.

Nu este, insa, "lacul codrilor albastru", cum spunea Eminescu, ci o fosta mina inundata. Maramuresenii ii stiu povestea bine, este vorba despre un lac care a fost creat in urma prabusirii unei mine de pe filonul Domnisoara, in anii 1919-1920. Cand te apropii de el, ai senzatia ca te apropii de craterul unui vulcan.

Lacul Albastru are forma eliptica, aproape circulara si nu este extrem de mare. De pe un mal pe altul distanta ar fi cam de 40-50 de metri, iar specialistii spun ca adancimea este de numai 4 metri. Localnicii au propria varianta, care nu coincide absolut deloc cu varianta oficiala.

Mai speriosi sau poate doar plini de imaginatie, unii oameni spun ca lacul se intinde prin galerii subterane chiar pana la Marea Neagra.

Legendele
create sustin ca mina prabusita e foarte adanca, iar deschiderea plina de apa a lacului nu ar acoperi decat o mica parte din ea. Canale si guri de aerisire se intind in subteran, iar cei mai fricosi sustin ca tot orasul Baia Sprie ar fi in pericol sa se prabuseasca pe aceste tunele inundate acum de apa. Cu toate acestea, din 1920 si pana acum, niciun maramuresean nu s-a plans ca i se clatina casa. Poate doar la cutremur sau dupa o sticla de horinca.



Lacul ramane, insa, un obiectiv turistic foarte cautat gratie culorii apei, care se schimba mereu. In urma inundarii minei, apa e plina de sulfuri, iar culoarea este de un verde puternic, care bate usor in albastru. Cand mai multe persoana inoata in lac, atunci culoarea apei se schimba iar. Combinatia chimica din apa lacului a facut ca aici sa fie prezent si acidul sulfuric liber, in concentratie de 7,8 miligrame la litru, iar PH-ul apei este 4. Nu va speriati, se poate inota lejer in lac, fara a avea vreun soi de probleme.

Desi este un lac format cu ajutorul omului, turistii apreciaza faptul ca nu este modernizat. Nu se simte nicaieri o "imbunatatire" cu beton a peisajului, iar acest lucru a facut din Lacul Albastru o destinatie romantica pentru multi dintre tinerii indragostiti. Nu putini sunt cei care prefera sa vina aici pe ATV-uri sau cu un gratar.

Sunt destule pensiuni turistice in zona, dar daca ai timp sa poposesti aici, incearca sa mergi la Casa Olarului. Vei gasi cazare in camere amenajate superb in stil rustic, traditional, iar gazda va fi bucuroasa sa iti impartaseasca tainele olaritului. Poti sa faci singur strachini si vase de lut, pe care le iei acasa, in caz ca iti plac.



Lacul Albastru este situat pe teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie, intr-o padure tanara de gorun, pe versantul sudic al Dealului Minei, la altitudinea de 530 metri, avand o suprafata de 0,5 hectare.

Accesul in aria protejata se face din centrul orasului Baia Sprie. Urci prin spatele bisericii catolice. Strada conduce in directia nordica pana la liziera padurii, iar de aici urci in serpentine, pe o poteca, pana la Lacul Albastru. Timpul de mers este de aproximativ 45 de minute - 1 ora.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni