ß
Sentimentele de fericire, uneori chiar cu nuante de obsesie, care apar atunci cand ne indragostim si pe care la o prima impresie nu le putem explica se datoreaza schimbarilor care au loc in neurotransmitatorii din creier.
"Unul dintre motivele pentru care dragostea iti da o senzatie atat de placuta este implicarea mai multor hormoni responsabili chiar cu acest lucru: senzatia de bine. Dopamina, neurotransmitatorul din striatum responsabil de cautarea de recompensa, este cu siguranta implicat in senzatia de indragostire", explica psihologul Abigail Marsh, de la Universitatea din Georgetown, in clipul de mai jos, oferit de Societatea Americana a Chimiei.
"Hormonul cel mai specific pentru intregul proces de indragostire, cel mai specific pentru reactia primita, este oxitocina. Precum si o neuropeptida strans apropiata, numita vasopresina", adauga ea, potrivit Business Insider, citat de Mediafax.
Acesti hormoni lucreaza in creier ca sa ne faca sa ne simtim bine. De exemplu, in cazul soarecilor de camp monogami, actul de imperechere elibereaza o tona de oxitocina si dopamina. Ca alte reactii care provoaca o emisie de dopamina in cantitati mari - ca in cazul cocainei - actiunea de a fi impreuna cu acel partener specific este privita ca fiind "recompensatoare".
"Varianta noastra cea mai buna este ca oamenii sunt construiti cel mai probabil in mod similar", spune Marsh. "Oamenii care trezesc sentimente romantice in noi provoaca de asemenea o crestere in nivelul de dopamina atunci cand descoperi acea persoana alaturi de care vrei sa ramai".
Intregul proces ramane oricum invaluit in mister. Ceea ce declanseaza aceste sentimente atunci cand ne indragostim difera de la persoana la persoana. Dar modul exact in care este declansata aceasta avalansa chimica nu este deocamdata cunoscut.