ß
Cativa arhitecti din Cluj au venit cu o propunere indrazneata: specialistii sustin ca ar fi mult mai bine ca blocurile intrate in programul de reabilitare termica sa fie izolate cu lana sau canepa, in loc de polistiren.
Materialele naturale sunt mai sanatoase decat polistirenul, spun expertii si, in plus, ar da o sansa producatorilor locali.
Horatiu Racasan, un arhitect din Cluj, spune ca lana si canepa sunt termoizolante folosite deja in multe tari din Uniunea Europeana. Nemtii de exemplu, prefera lana de mai bine de 15 ani.
"Este zona vegetala cu golurile pentru ferestre, este reteaua metalica pe care se catara vegetatia, este protectia impotriva apei, termoizolatia de lana, iar aici e rezultatul final", descrie arhitectul.
Lana lasa peretii sa respire, izoleaza termic si chiar acustic.
"Se compacteaza, se pune intr-o perna dintr-un material rezistent la apa, dar care sa respire, de exemplu goretex si se pune ca o vata minerala pe pereti. Este un procedeu foarte simplu la indemana oricui".
Iar canepa plantata pe fatade protejeaza impotriva radiatilor UV si a ploilor acide, spun arhitectii.
"Pentru a putea imbunatati atat ambianta cat si calitatea aerului si a identitatii acestor blocuri noi am propus gradinile verticale care poti fi folosite si ca vertical farming, adica sa culegi legume si fructe de pe aceste fatade."
Cei din primarie, dar si locatarii, au ultimul cuvant. "Trebuie depusa o cerere pentru certificate de urbanism. Noi suntem deschisi pentru astfel de investitii", spune Iulia Persa, purtator de cuvant al primariei Cluj-Napoca.
La Cluj cei care au optat deja pentru aceste solutii sunt tot strainii care au invatat lectia de afara. Utilizarea materialelor naturale ar putea fi un suflu pentru producatorii locali. In judetul Bistrita Nasaud, spre exemplu, productia de lana este uriasa. Mare parte, insa, merge la export.
Sursa: STIRILE PROTV
Foto: Silviu Matei / MEDIAFAX