ß
Romanii intorsi in tara dupa ce au lucrat ani buni prin Italia sau Spania se mandresc acum cu propriile afaceri, construite asa cum au vazut pe unde au fost plecati.
In Bistrita, de exemplu, doi tineri si-au deschis de curand un restaurant cu specific spaniol, iar in Maramures, o femeie harnica pregateste cascaval italian.
Domna Maria a fost plecata ani buni in Germania si Italia, unde a lucrat intr-o fabrica de branzeturi. Cu banii stransi s-a intorsa acasa, a cumparat 20 de vaci si s-a hotarat sa faca branzeturi italienesti, cu ardei si piper.
"Stiu sa fac si mozzarella si cu ardei si cu boabe de piper, dar nu prea avem lapte acum, pana la vara cand om avea mai mult. Tot in Italia am vazut tot felul de branzeturi. Le-am dus doamnelor o data rulada cu sunca si mozzarella si au zis tot mereu sa le fac."
O ajuta cei doi copii si foloseste doar cheag pregatit in casa. Iar branza o pune in slatina si o face patrata, ca sa fie mai usor de taiat. Un kilogram de cascaval costa 30 de lei, iar doamna Maria il livreaza la domiciliu. In timp ce ea se ocupa de vanzari, sotul are grija de vaci.
Si in Bistrita doi tineri intorsi din Spania si-au deschis un restaurant cu specific iberic. Alin si Raluca au adus cu ei si retetele spaniolilor. In bucataria lor miroase a orez prajit, sosuri condimentate si fructe de mare.
"Am nimerit si eu intr o bucatarie la spalat de vase, ca multi alti romani, si incet am inceput sa prind, sa vad cum se fac treburile, cum se misca lumea prin preajma. a inceput sa-mi placa, am inceput sa castig bani, sa-mi placa mai mult", spune Alin Marcu.
A cunoscut-o pe Raluca printre spanioli. Acum trei luni s-au intors in tara, s-au casatorit, apoi au deschis restaurantul. "Am trait acolo, am stat 10 ani am prins experienta si normal, Tara te cheama. Aici avem familiile, avem fratii surorile", spune si Raluca.
Pentru cei dornici de mancare spaniola, o portie de paella cu fructe de mare pentru doua persoane costa 55 de lei.
Sursa: STIRILE PROTV