• PRO TV
  • Pictura urbana in Romania: Un profesor aradean transforma cu pensula ziduri gri in biblioteci, piscine si acvarii colorate

Pictura urbana in Romania: Un profesor aradean transforma cu pensula ziduri gri in biblioteci, piscine si acvarii colorate

Pictura urbana in Romania: Un profesor aradean transforma cu pensula ziduri gri in biblioteci, piscine si acvarii colorate

Cand nu este la catedra, un profesor din Arad se inarmeaza cu pensule si culori pentru a da viata zidurilor gri din cartiere sau constructiilor fara aspect, transformand prin pictura urbana centrale telefonice, termice si platforme de gunoi in peisaje, acvarii, piscine sau biblioteci.

De 16 ani, de cand a terminat Facultatea de Arte si Design la Timisoara, Sabin Chintoan le preda desen elevilor de scoala generala si liceu, iar in paralel cu meseria de dascal este un artist care poate fi gasit adesea pe schele in biserici, unde picteaza pereti cu motive religioase, sau pe strazile Aradului, unde transforma ziduri murdare in veritabile lucrari de arta expuse in aer liber.

Aradeanul a prins drag de creion si pensule in jurul varstei de 10 ani, dar spune ca nu profesorii i-au insuflat aceasta pasiune.

"Scanteia a pornit de la un portret al lui Michael Jackson facut in creion de un prieten al fratelui meu. Pana atunci, desenele nu ma interesau mai mult decat pe oricare alt copil. Insa acel portret m-a facut sa iau creionul in mana si sa incep sa reproduc pe hartie mai ales animale. Primele desene au reprezentat cai, dar nu erau foarte reusite", spune Sabin Chintoan, acum in varsta de 39 de ani, potrivit Mediafax.

Nereusitele i-au intarit ambitiile, iar parintii i-au observat preocuparea crescanda pentru desen si pictura, astfel ca l-au inscris la meditatii cu profesori de specialitate. inainte sa se inscrie la facultate, a facut si Scoala Populara de Arte, pentru a se pregati temeinic.

Devenit artist cu diploma de licenta - cu mai multe specializari, intre care pictura pe sevalet si pictura bisericeasca -, Sabin Chintoan nu s-a multumit cu lucrarile din atelier si din biserici, astfel ca si-a cautat si a obtinut o norma de profesor de desen.

"Odata ce am inceput sa lucrez cu copii, nu am mai putut renunta la catedra. Arta nu inseamna doar picturi, inseamna si sa poti sa-i motivezi pe copii, iar in cele din urma sa vezi ca lucreaza cu drag si progreseaza", spune profesorul, care preda la Colegiul National "Vasile Goldis" din Arad si are peste 500 de elevi.



Profesorul aradean transforma pereti murdari in lucrari de arta

In urma cu aproximativ cinci ani, Sabin Chintoan s-a gandit ca pasiunea pentru culori nu trebuie sa se reduca la sevalet sau pereti de biserici. Fiecare perete murdar pe langa care trecea pe strada ii dadea cate o idee pentru o pictura, gandindu-se la o galerie de arta in aer liber, de care sa se bucure toti trecatorii.

El a cautat sa-si materializeze ideea de a picta pe strazi si a obtinut, in cele din urma, sprijin de la autoritati si de la un dezvoltator imobiliar local, care l-a sponsorizat cu materialele necesare pentru a schimba, prin culori, constructii care nu pot lipsi in cartiere, dar care deranjeaza, prin aspect, orice privitor.

Astfel, cateva ghene de gunoi au devenit fantani romane, caminele pompelor de apa au devenit zaruri, cuburi Rubik sau cufere pentru zestre.

"Cartierul in care am facut primele picturi de acest fel era unul nou, iar oamenii se tot mutau cu multe bagaje. De aici mi-a venit ideea cufarului, care reprezinta zestrea tinerilor ce se asezau la casa lor. si acum, aceste cufere le amintesc locuitorilor de zilele in care soseau incarcati de bagaje", spune profesorul.

Reactia publica in fata primelor picturi urbane din Arad l-a determinat pe profesor sa-si puna in practica si mai multe idei, iar lucarile sale au devenit tot mai complexe, unele pacalindu-i pe trecatori cu detaliile foarte bine realizate.

O centrala telefonica cu ziduri vechi a fost transformata intr-o biblioteca pe ale carei rafturi se pot vedea sute de carti, majoritatea avand titluri bine alese.

"Dimensiunile peretilor au fost potrivite pentru o biblioteca, iar pictura a avut imediat succes la trecatori. Cartile au titluri inspirate din numele si ocupatiile unor colegi, cunostinte sau locatari, fiind dedicate acestora. Cand au auzit ca lucrez la o biblioteca, multi m-au rugat sa le trec numele, iar in fiecare zi veneau oameni sa vada ce titluri de carti mai apar in pictura. La cererea unei doamne din cartier, am pictat si o Biblie, pentru ca nu poate exista o biblioteca fara un exemplar", povesteste artistul.

Pe zidul din spate al centralei nu se mai gasesc aceleasi rafturi, ci un bancomat, care nu o data i-a pacalit pe trecatorii grabiti si neatenti.

"Paznicul din cartier mi-a spus ca vedea oameni pregatind cardul sa-l introduca in bancomat si erau foarte mirati sa constate ca e vorba doar de o pictura", afirma el.

Lucrarile aradeanului au inceput sa apara in tot mai multe locuri din oras. Intre blocuri pot fi observati acum rechini inotand in oceanul albastru alaturi de scafandri, piscine in care se scalda copii sau acvarii imense, iar peisaje cu flori ascund ghenele de gunoi.

Si pentru ca locatarii unui bloc si-au dorit si un patruped al lor, un camin de apa a fost transformat intr-o cusca in care sta de veghe un labrador. Acesta are la gat si un lant real, legat de stalpul de iluminat electric din apropiere.

"Cineva chiar a facut o gluma cu aceasta lucrare, iar intr-o dimineata am gasit acolo asezata mancare pentru caine", povesteste artistul, care la scurt timp "a dat viata" cainelui, cumparandu-si un exemplar precum cel pe care-l pictase.

Ghene de gunoi, ascunse de peisaje viu colorate

Picturile aradeanului au atras atentia autoritatilor locale, care l-au solicitat pentru a face parte dintr-un proiect de infrumusetare a orasului, finantat cu bani europeni.

Astfel, Politia Locala Arad a castigat, anul trecut, un concurs de proiecte cu finantare europeana, prin care isi propune sa schimbe imaginea neplacuta a platformelor gospodaresti din cartiere. in proiect a fost chemat sa se implice ca voluntar pictorul Sabin Chintoan, care a acceptat imediat.

Finantarea europeana este de 7.500 de lei si asigura doar achizitia materialelor necesare realizarii picturilor in cadrul proiectului "Culori si zambete".

Profesorul s-a gandit ca aceasta este o ocazie potrivita si pentru elevii sai sa se exprime artistic.

"Copiii s-au oferit imediat sa devina voluntari in cadrul proiectului si nu i-a derajat sa lucreze in afara orelor de scoala. Este un proiect putin iesit din regulile urbane, li s-a parut interesanta ideea de a picta pe pereti fara sa fie amendati de catre politisti, dimpotriva, cu sprijnul lor", spune profesorul.

Dotati cu pensule, vopsele, dar si cu mult entuziasm, copiii si profesorul lor au luat la rand platformele gospodaresti din colturi diferite ale orasului si le-au acoperit cu flori, fluturi si alte tablouri din natura care dau buna-dispozitie privitorului.

"Desenele au avut ca tematica protectia mediului inconjurator si importanta calitatii aerului. Acestea au fost realizate de peste o suta de elevi voluntari, indrumati de profesorul Sabin Chintoan. Reactia publica a fost neasteptat de favorabila, multi oameni ne sunau din alte cartiere sa ne roage sa pictam si la ei", spune Nicoleta Belean, de la Politia Locala Arad, coordonator al proiectului.



Una dintre lucrarile aradeanului a fost proiectata pe o cladire din New York

Cand lucreaza singur, Sabin Chintoan are nevoie de o saptamana sau doua pentru a realiza o pictura urbana, in functie de complexitatea lucrarii. Vopselele folosite sunt speciale, rezistente la intemperii si raze ultraviolete, ceea ce a facut ca niciuna dintre picturi sa nu se decoloreze in timp.

Zeci de pereti din Arad au primit un aspect inedit pana acum. Profesorul spune ca, plecand de la dorinta de a inveseli cartierele orasului, pictura urbana l-a ajutat sa fie mai cunoscut. Una dintre lucrarile sale dintre blocuri a fost selectata in cadrul unui concurs organizat de un portal online specializat in lucrari de arta.

"E vorba de o pictura reprezentand o piscina, care, dupa o selectie in cadrul concursului, a fost promovata in New York prin proiectii pe fatada unei cladiri turn. in urma acestui concurs, am fost cautat de o companie de management artistic si am semnat un contract de promovare a imaginii in SUA", spune Sabin Chintoan.

Imediat ce vremea se va incalzi, dascalul-artist va putea fi vazut din nou in cartierele Aradului, unde mai sunt multe ziduri de acoperit cu nuante care sa starneasca zambete. Administratorii mai multor blocuri s-au oferit deja sa sponsorizeze cu materiale activitatea profesorului, iar elevii acestuia sunt gata sa invete sa picteze si altfel decat pe panze sau coli de hartie.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni