ß
  • PRO TV
  • Protest impotriva indiferentei. Un student din Grozavesti s-a apucat sa curete trotuarele din Bucuresti de unul singur: "Zapada era pana la genunchi"

Protest impotriva indiferentei. Un student din Grozavesti s-a apucat sa curete trotuarele din Bucuresti de unul singur: "Zapada era pana la genunchi"

Protest impotriva indiferentei. Un student din Grozavesti s-a apucat sa curete trotuarele din Bucuresti de unul singur: "Zapada era pana la genunchi"

In timp ce Romania este acoperita de zapada, multe scoli si drumuri publice sunt inchise, iar mersul pe trotuare a devenit un chin, un tanar din Bucuresti da un exemplu de spirit civic atat autoritatilor, cat si cetatenilor.

Iulian Pralea, un student la Filosofie, in varsta de 22 de ani, a decis ca este timpul ca cineva sa ia atitudine, asa ca s-a apucat sa dea zapada de pe trotuare, voluntar, ca o forma de protest fata de indiferenta autoritatilor si a societatii, in general.

Tanarul si-a facut o pagina de Facebook unde a anuntat ca se ofera sa deszapezeasca strazi si i-a rugat pe fanii de pe reteaua de socializare sa-l sune daca stiu vreo straduta pe care nu se poate circula: "Aceasta deszapezire este un protest. Daca stii vreo trecere de pietoni, trotuar care necesita deszapezire da-mi un mesaj sau suna-ma. Pro bono."



In mai putin de o saptamana, Iulian a curatat podul de la Grozavesti, o strada pe Valea Cascadelor si alte cateva la Opera si la Casa radio. Gestul sau a primit numai laude si felicitari din partea celor care au aflat de el, insa nu multi s-au inghesuit sa-l ajute. 

UPDATE

Intre timp, insa, la cateva zile dupa ce protestul lui a ajuns in toate ziarele si la TV, si alti romani au decis sa-i urmeze exemplul si au iesit sa curete zapada de pe trotuare, treceri de pietoni sau strazi. In loc sa se planga de faptul ca nu au pe unde merge si sa astepte solutii de la autoritati, oamenii au pus mana pe lopeti si au inceput sa deszapezeasca. "Impreuna deszapezim toata Romania" se numeste noua campanie prin care Iulian Pralea isi propune sa dezghete putin comoditatea cetatenilor si poate chiar indiferenta autoritatilor.
 

 

Cum ti-a venit ideea de a deszapezi strazile din Bucuresti? 

Cat timp a fost viscol, in weekend, nu prea am iesit afara, fiindca aveam de terminat un referat pana luni seara. Am mers – cu greu din cauza zapezii – pana la metrou intr-o zi si mi-am zis ca cineva trebuie sa dea zapada de pe trotuar. Duminica seara, am mers la Gara de Nord sa astept pe cineva care venea de la Iasi – doar ca fapt divers mentionez ca trenul a avut 260 de minute intarziere. 

Zapada intre Grozavesti si Basarab era pana la genunchi. Dar cel mai mult ma enerva sa ma impotmolesc pe podul peste Dambovita spre metrou. De aceea a fost si primul loc pe care l-am deszapezit. Un motiv in plus: trece si multa lume pe acolo. 

Pe pagina ta de Facebook scrie ca protestezi. Fata de ce anume faci acest protest? 

Am scris ca protestez amintindu-mi de o scena din metrou care a avut loc cand ma intorceam de la un protest. La Romana, se urcase un grup de oameni si au inceput sa strige: „Acesta este un protest spontan.” Mi-a placut ideea de a nu rata nicio ocazie sa transmiti un mesaj. Nu protestez neaparat impotriva lui Oprescu – cum ar crede unii – ci impotriva indiferentei. A societatii si a autoritatilor.

Ce speri sa schimbi prin initiativa ta? 

Nu planuiesc sa schimb. Stiu ca mai exista o initiativa a unui grup de oameni care vor sa deszapezeasca anumite zone din oras, dar aceasta actiune va avea loc sambata. Ce vreau sa inteleaga ceilalti e ca atunci cand autoritatile nu-si fac treaba, nu strica deloc sa puna ei insisi mana pe lopata. Pana la urma, o faci pentru tine in primul rand, dar in acelasi timp ii ajuti si pe ceilalti.

Ce au spus cunoscutii despre gestul tau? 

Familia mea si prietenii mei nu stiu nimic. Sunt genul de om caruia ii place sa faca lucrurile singur si sa nu dea socoteala nimanui, chiar daca e vorba de o fapta buna. Unii dintre cunoscuti probabil au aflat cand le-am dat invitatie sa dea like la pagina. 

Ai convins pe cineva sa ti se alature? 

Nu am incercat. Am mai incercat sa scot oameni la proteste. Nu am avut niciun rezultat. si oricum, e mai bine sa se mobilizeze din initiativa proprie, nu fiindca le-a spus cineva. Un coleg de facultate mi-a spus ieri ca vrea sa ma ajute si am lucrat putin pe Valea Cascadelor.

De la cine ai mostenit spiritul civic? Ai avut vreun model? 

Abia cand am ajuns in Bucuresti am inceput sa ma implic in proteste, iar in cateva luni am inceput sa prind gustul civismului. Dar nu pot sa zic ca am ajuns la acel moment in care civismul joaca un rol esential in viata mea si o sa ma dedic societatii. Legat de model, nu am avut unul. Am mai facut voluntariat intr-o asociatie studenteasca la Iasi; cand ajuns in Capitala m-am inscris in alta. Cumva, actiunea civica pe care o desfasor acum a venit de la sine.

Cate apeluri ai primit de cand ai anuntat ca deszapezesti strazi? 

Doar azi am primit unul – m-a intrebat cineva unde o sa fiu azi ca sa ma ajute. Momentan, pagina de Facebook nu e foarte populara, de aceea nici nu am primit multe telefoane. Din acest motiv ma mobilizez din proprie initiativa si deszapezesc zonele pe care le-am vazut prin oras.

S-a oferit cineva sa te plateasca pentru asta? 

Cand aruncam zapada in Dambovita, de pe podul din Grozavesti, un barbat m-a intrebat daca fac asta voluntar. I-am raspuns ca da. S-a oferit sa-mi dea bani de un ceai. L-am refuzat prima oara. A insistat: „Din respect iti dau.” Si am acceptat pana la urma. A plecat spunandu-mi: „E o diferenta mare intre respect si mila.” Aseara, cand plecam de la Universitate spre pasaj, soferul unei dube ne-a vazut pe mine si pe colegul meu de facultate cu lopetile pe umar si ne-a strigat: „Ati facut bani?”. I-am raspuns: „Da, o multime. imi cumpar apartament in Bucuresti.” Nu vad de ce in acest oras totul trebuie sa  fie contra cost. 

S-a oferit cineva sa te ajute cand te-au vazut muncind? 

Nu. Tot in Grozavesti, doi oameni nu au crezut initial ca deszapezesc din proprie initiativa. M-au laudat apoi si si-au vazut de drum. Oricum, aveam doar o singura lopata. Apoi, cum am mai spus: imi place sa fac lucrurile singur, deci nu ma deranjeaza daca nu se ofera nimeni sa ma ajute. 

A nins iar in Bucuresti. Pe unde te gasim la deszapezit zilele acestea? 

In fata la Opera ma duc in aceasta seara, aproape de trecerea de pietoni spre metrou. Ma intorceam ieri impreuna cu un coleg de facultate si ne-am mirat cat de multa zapada e pe trotuar si cat de greu se circula. 

Ai facut febra musculara de la datul cu lopata?  

Da. Luni seara, la Grozavesti am stat 6 ore. Am inceput cu podul si apoi am vrut sa curat morcila dinspre metrou. Zapada partial topita cantarea o tona parca. Degetele imi stateau curbate dupa coada lopetii; ma dureau daca le strangeam mai tare sau le indreptam. Aveam o sticla la mine si ma chinuiam sa o deschid, fiindca ma dureau degetele cand strangeam dopul. 

Ce mesaj ai pentru bucuresteni? 

Bucurestenii ar trebui sa faca o petitie prin care cer autoritatilor locale sa cumpere masini de deszapezit trotuare. Cred ca bugetul local poate suporta usor aceasta achizitie care se va dovedi utila in viitor. Si inca ceva: sa strangi zapada in mormane pe marginea strazii nu se cheama deszapezire. Primarii asteapta sa vina primavara sa le topeasca. Pana atunci, sper sa vad mai multi oameni care aleg o forma de actiune: ori la lopata ori sa depuna plangeri la primarii, fiindca unii nu-si fac treaba. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni