ß
  • PRO TV
  • Cercetatorii romani, aproape de o premiera mondiala. Vor recupera din spatiu si analiza in Romania ramasitele cometei ISON

Cercetatorii romani, aproape de o premiera mondiala. Vor recupera din spatiu si analiza in Romania ramasitele cometei ISON

Cercetatorii romani, aproape de o premiera mondiala. Vor recupera din spatiu si analiza in Romania ramasitele cometei ISON

Cercetatorii romani lucreaza fara pauza pentru o premiera mondiala. Vor sa fie cei dintai care vor monitoriza si vor recupera ramasitele cometei ISON, care s-a dezintegrat la sfarsitul anului trecut.

Oamenii de stiinta au lansat deja un balon deasupra atmosferei terestre, si au surprins imagini cu fragmente din corpurile ceresti, pe care acum le analizeaza. 

Urmatorul pas este sa le aduca la sol.

Lansarea balonului a fost gandita pana la ultimul detaliu. Doar in aceasta perioada, pamantul trece prin norul cosmic format in urma dezintegrarii corpului ceresc.

Balonul se va inalta la 40 de kilometri deasupra solului. Daca totul merge conform planului, la acea inaltime, echipamentele vor putea monitoriza ramasitele cometei ISON care s-a dezintegrat la sfarsitul anului trecut, la trecerea pe langa Soare.

La iesirea din atmosfera terestra, acolo unde a ajuns balonul, conditiile seamana cu cele din spatiul cosmic. Adica presiunea este similara cu cea de la suprafata planetei Marte, iar temperatura ajunge la minus 60 de grade Celsius.

Zborul a fost monitorizat in permanenta printr-un sistem radio, care a transmis, in timp real, coordonatele balonului.

"Exista o componenta mare de sansa, mai ales in capturarea pariculelor cometei ISON, masurarea in domeniul frecventelor foarte joase este mai probabila decat capturarea, dar daca reusim sa capturam exista practic o captura unica la nivel mondial.", a declarat Florin Mingireanu, cercetator stiintific la Agentia Spatiala Romana.

Experimentul este realizat de cercetatorii unei asociatii stiintifice din Galati, in colaborare cu cei de la Agentia Spatiala Romana. Daca va fi dus pana la capat, va fi o realizare uriasa pentru oamenii nostri de stiinta, mai ales ca toate echipamentele folosite au fost proiectate si construite in Romania.

 

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni